Francuska kuhinja

Kompleksni umaci, neodoljivi deserti, vino i sirevi glavni su elementi francuske kuhinje koje vam približavamo kroz naš izbor recepata.

Francuska kuhinja
Francuska torta od jabuka
(15)
1h 15min

Svakako isprobajte ovu tortu od jabuka. Tijesto je jednostavno za napraviti i nije pretjerano slatko, korica se lijepo i hrskavo zapeče, a jabuke se savršeno ispeku.

Piletina na lovački način
(15)
1h 50min

Ovaj francuski klasik jednostavan je za pripremiti, a savršen uz kremasti pire ili hrskavi kruh. Piletina se krčka, u umaku na slabijoj vatri, kako bi bila mekana i kako bi se okusi sjedinili.

Palačinke s Nutellom
(14)
20min

Klasične, meke i ukusne palačinke uvijek su dobra ideja, a uz ovaj odličan i vrlo jednostavan recept, baš će uvijek uspjeti. Najbolje od svega - sve sastojke imate u kuhinji.

Francuski kolač s jabukama
(13)
1h 20min

Donosimo vam recept u kojem je glavna namirnica jabuka, a nije pita ni štrudl od jabuka. Potrebno je oguliti i tanko narezati jabuke te ih pomiješati s ostalim sastojcima i izliti u kalup. Rezultat je sočan, mekan i osvježavajući kolač.

Gougeres
(12)
50min

Ovi savršeno prozračni jastučići sa sirom dio su francuske kuhinje. Odličan su izbor ako tražite ukusan finger food, ali i doručak.

Flammkuchen
(11)
1h 15min

Jelo koje izgledom podsjeća na pizzu se radi od dizanog tankog tijesta nadjevenog kiselim vrhnjem, lukom i slaninom.

Dupli čokoladni mousse
(11)
20min

Za pripremu ovog čokoladnog mousse-a trebat će vam samo 3 sastojka – čokolada za kuhanje, bijela čokolada i vrhnje za šlag. Lako se priprema, a najteži dio je čekanje da se mousse ohladi.

Crème Brûlée
(10)
35min

Ova svjetski poznata slastica sastoji se od bogate, guste kreme od jaja i tvrdog sloja karamele. Krema se kuha na štednjaku ili u vodenoj kupelji, zatim se posipa šećerom koji se karamelizira u pećnici ili brenerom.

Chocolate lava cake
(10)
17min

Jednostavan desert za sve prilike gotov u 15 minuta. Tko ne bi volio čokoladu?

Brioche
(10)
1h 33min

Brioche je poznato francusko tijesto koje bi bilo nešto između kolača i kruha. Ovi su zlatni kruščići toliko mekani iznutra, pahuljasti izvana te neodoljivog okusa.

Čokoladni mousse s narančom
(9)
20min

Naranča se odlično slaže u kombinaciji s tamnom čokoladom, a mi vam donosimo recept kako da spojite ta dva okusa. Otopljenu čokoladu možete aromatizirati i likerom od naranče. Lagan i osvježavajući mousse gotov je za manje od pola sata.

Tartar umak
(7)
20min

Tartar umak nije teško pripremiti, posebno ako kod kuće imate već gotovu majonezu. Trebat će vam tek par ostalih sastojaka.

Crvena tapenada od pečene paprike
(7)
26min

Paprika je odlična baza za pripremu raznih umaka i namaza stoga vam donosimo recept za pripremu tapenade od pečenih paprika. Poslužiti je možete uz kruh ili krekere.

Brioche s kremom od vanilije i džemom od šumskog voća
(6)
2h 45min

Brioche, podrijetlom iz Francuske, pecivo je s visokim sadržajem jaja i maslaca, najpoznatije rađeno u slanoj varijanti. Kako sam više pobornik slatkoga, morala sam isprobati i slatku varijantu ovog finog francuskog peciva. Danas vam donosim recept za slatki mekani brioche, s kremom od vanilije i džemom od šumskog voća.

Veganski Mille-feuille s okusom tiramisua
(5)
1h 15min

Veganski kolači i deserti ne moraju biti dosadni i bezukusni. Ovaj predivan kolač s korama od lisnatog tijesta donosi bogate okuse i teksture koje će zadovoljiti i one najzahtjevnije sladokusce.

Profiteroli s čokoladnim preljevom prema receptu Mary Berry
55min

Recept za klasični desert iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kako ga priprema slavna Mary Berry.

Quiche sa šampinjonima i špinatom
1h 30min

Jednostavna i brza slana pita za koju nadjev lako možete prilagoditi po vlastitim željama.

Čokoladni soufflé
(9)
30min

Čokoladni soufflé poznati je francuski desert u kojem uživaju svi čokoljupci. Sastoji se od tamne čokolade i pjenaste teksture. Ovaj desert neće vam oduzet puno vremena, a i sama priprema je vrlo jednostavna. Možete ga poslužiti uz kuglu sladoleda od vanilije ili u smjesu dodati ekstrakt naranče.

Puslice
(8)
1h 30min

Lijepi kolačići koji se često koriste kao dekoracija na tortama. Glavni su sastojci bjelanjci i šećer, a mi vam donosimo detalje na koje trebate paziti kako bi ispale savršene baš svaki put.

Ekleri
(14)
1h 40min

Slastica duguljastog oblika napravljena od choux tijesta, odnosno kuhanog masnog tijesta, punjena kremom po izboru i prelivena glazurom. Pecite ih na visokoj temperaturi kako bi izvana bili hrskavi, iznutra šupljikavi.

Index kuhinja

Par iz Pazina radi domaće sladolede, u kamiončiću ih razvoze po cijeloj Istri

Par iz Pazina radi domaće sladolede, u kamiončiću ih razvoze po cijeloj Istri

AKO VAS put ovog ljeta nanese u Istru, točnije u Pazin, u samom ćete centru grada sigurno primijetiti sladoledarnicu Ema, u kojoj se prodaju domaći sladoledi. Ako, pak, u Istru dođete na neki sajam, festival ili neku drugu gastronomsku manifestaciju, sladoledarnica Ema tamo će vas dočekati – na četiri kotača.
Ova rolada s kremom od vanilije i jagodama naše čitateljice je hit, evo recepta

Ova rolada s kremom od vanilije i jagodama naše čitateljice je hit, evo recepta

HRSKAVA rolada s listićima badema, kremom od vanilije, slatkim vrhnjem i jagodama kolač je koji vrišti: Svibanj! Našli smo ga u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? i u nastavku vam donosimo i recept naše čitateljice Veronike Medved.
Milenkov pradjed Grgo zasadio vinograd prije 100 godina, on ga sad obrađuje sa sinom

Milenkov pradjed Grgo zasadio vinograd prije 100 godina, on ga sad obrađuje sa sinom

RAZGOVARALI smo s hrvatskim vinarom Milenkom Matićem, koji je nedavno predstavio nove etikete.