Slavonska kuhinja

Slavonska kuhinja poznata je po jelima od slatkovodnih riba i mesa, s jakim mađarskim utjecajima.

Slavonska kuhinja
Ficlekove knedle sa šljivama
(12)
1h 15min

Knedle sa šljivama iz zagrebačke gostionice Ficlek, poznate po dobroj tradicionalnoj hrani.

Odrezak Barun Trenk
(10)
30min

Ovaj sočni specijalitet Zlatne doline neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Zasitno i neobično jelo dobilo je ime po barunu Trenku koji je bio vođa Trenkovih pandura, koji su nam čak proslavili i kravatu, a ako niste znali – utemeljio je i limenu glazbu. Spoj ukusnih namirnica poput svinjetine, ajvara, kulena i jaja u sočnom i finom umaku od gljiva pravi je okus Slavonije i prekrasne Požeštine. Ako vas put nanese u Požegu, svakako probajte ovo jelo i ne zaboravite skrenuti u Trenkovo do barunovog dvorca, a dotad imate ovaj recept koji će vas barem duhom odvesti među požeška brdašca.

Štrudla od kupusa, čvaraka i rog paprike
(10)
2h 40min

Ova nam se od slanih štrudli na Štrudlafestu 2022. godine najviše svidjela. Kombinacija je malo neobična, no jako dobro funkcionira. Jako je sočna, a posebno bi se mogla svidjeti ljubiteljima krpica sa zeljem. Bitno je napomenuti kako su sve štrudle koje smo probali bile hladne, a vjerujemo da bi tople dobile ocjenu više.

Perkelt od soma
(9)
1h 5min

Perkelt od soma tradicionalna je delicija iz Slavonije i Baranje, a napravljena je od odrezaka soma, luka, češnjaka, mljevene crvene paprike, blage i ljute, te slanine. Poslužuje se uz domaće rezance pomiješane sa sirom i slaninom.

Bećar kocke
18min

Bećar šnite, bećaruše, bećar kocke samo su neki od naziva u različitim krajevima Slavonije i Srijema za ovaj tradicionalni kolač. Nema proslave bez ovih poznatih slavonskih kolača.

Pašteta od čvaraka
(12)
5min

Namaz koji se najčešće priprema od čvaraka, kiselog vrhnja, tvrdo kuhanih jaja, mljevene paprike, soli i papra. Sastojci se blendaju do kremaste teksture, a pašteta je najbolja ohlađena na svježem domaćem kruhu.

Tačke s pekmezom
(11)
1h 15min

Tačke, tačkrle ili taške tradicionalno su slavonsko jelo i jelo gotovo svačijeg djetinjstva. Ove sočne torbice od tijesta punjene su ukusnim pekmezom od šljiva, nadjevene krušnim mrvicama i osvježavajućim vrhnjem.

Šunka u kruhu
(15)
2h 5min

Nezaobilazno uskršnje, tradicionalno, jelo koje svi volimo i rado jedemo je šunka u kruhu. Riječ je o jelo kontinentalne Hrvatske, koje se najčešće jede za doručak s kuhanim jajima i mladim lukom.

Pogačice od čvaraka
(14)
1h 40min

Mekana sredina, hrskava korica - tako bi opisali ove pogačice. Savršene su kao snack uz pivo.

Pogačice s čvarcima
(7)
1h 20min

Ove pogačice odlično idu uz kavu, čaj ili uz čašu jogurta, a starinski recept krije malu tajnu, riječ je o preklapanju tijesta koje donosi ono najbolje od ovih pogačica.

Salenjaci
(12)
3h 20min

Prhka peciva koja teksturom podsjećaju na lisnato tijesto. Najčešće se pune džemom od šljive i rade u zimsko vrijeme, posebno u vrijeme kolinja kad je salo viška. Dobro ohlađeno salo je važan sastojak, no bitna je i metoda preklapanja dizanog tijesta kako bi se slojevi zadržali i nakon pečenja.

Zapečeni grah s kobasicom
(13)
1h 20min

Zapečeni grah ili gravče na tavče tradicionalno je makedonsko jelo. Najčešće se poslužuje u glinenim posudama, a može se servirati kao samostalno jelo ili kao prilog uz pečeno meso i kobasice.

Pijani šaran
(12)
1h 20min

Pijani šaran tradicionalno je jelo koje potječe iz Slavonije i Baranje. Očišćeni šaran puni se češnjakom i slaninom, a zatim se peče u pećnici u aromama vina, ulja i ružmarina. Jelo se obično ukrašava s kriškama limuna i peršinom, a servira se uz pečeni krumpir.

Najjednostavniji fiš paprikaš
(11)
1h 30min

Ova začinjena riblja juha najčešće se radi sa šaranom, somom ili smuđem. Najbolji je poslužen uz domaću tjesteninu i čašu vina.

Poderane gaće
(15)
1h 45min

Poderane gaće, langošice ili lepinje naziv je za hrskavo tijesto prženo u ulju. Poderane gaće često su radile naše bake i mame, a mogli smo ih i kupiti na sajmovima, za vrijeme fašnika ili Adventa. Pečeno tijesto možete poslužiti uz umak od kiselog vrhnja i češnjaka, no možete ih jesti i u slatkoj varijanti s pekmezom.

Slavonski čobanac
(16)
2h 55min

Slasno gusto jelo na žlicu specijalitet je Slavonije, a sastoji se od barem 2 do 3 vrste mesa, dosta povrća i nešto ljutine. Pripremiti ga možete s krumpirom, noklicama ili žličnjacima, a ključ svega je u dugom kuhanju mesa i povrća.

Domaći čvarci
(11)
1h 50min

Ova slavonska delicija najčešće se priprema nakon kolinja, od masti i slanine koja je preostala nakon pripreme ostalih mesnih specijaliteta.

Čupava pita s pekmezom
(7)
1h 10min

Iskoristite koji god pekmez ili marmeladu imate kod kuće.

Slavonski gulaš
(12)
2h 30min

Za dobar slavonski gulaš potreban vam je dobar komad mesa, povrće i začini. Dobit ćete ukusno i toplo jelo na žlicu koje paše kroz cijelu godinu.

Sataraš
(11)
1h 30min

Paprika i rajčica dva su glavna sastojka, sataraša, ovog ukusnog i laganog jela. Začine možete dodati po ukusu, poslužiti uz meso po izboru, a ako se odlučite na bezmesnu varijantu, poslužite ga uz rižu, pire krumpir ili tjesteninu.

Index kuhinja

Esplanadina chefica o novom meniju: "Posebno bih izdvojila kliješta kraljevskog raka"

Esplanadina chefica o novom meniju: "Posebno bih izdvojila kliješta kraljevskog raka"

POZNATA Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić upravo je krenula s novim izdanjem à la carte jelovnika koji će vas zasigurno privući svježim sezonskim sastojcima, njezinim posebnim stilom i uzbudljivim spojevima koji u Zagreb donose dašak Mediterana, kažu iz zagrebačke Esplanade.
Ovako izgleda restoran kad ga uredi konceptualni umjetnik, imamo fotografije

Ovako izgleda restoran kad ga uredi konceptualni umjetnik, imamo fotografije

HRVATSKA je dobila prvi restoran čiji je interijer u potpunosti napravljen od prirodnih odbačenih materijala.
Ovo nam je jedna od najboljih stvari na azijskom festivalu u Zagrebu, nije ni skupa

Ovo nam je jedna od najboljih stvari na azijskom festivalu u Zagrebu, nije ni skupa

ASIAN Street Food Festival u Zagrebu na Strossmayerovom trgu počeo je jučer i traje do 12. svibnja. Mi smo već jučer probali baš sve, a ovdje možete pronaći veliki vodič kroz ponudu i cijene, no ipak su nas najviše privukli ovi zabavni korejski hot dogovi koji su i ove godine hit!