Juha od muškatne tikve

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Juha od muškatne tikve by shutterstock shutterstock

Butternut ili muškatna tikva, kruškolikog oblika, može se svakako nazvati kraljicom jeseni. Najčešće se koristi pri izradi kolača, juha ili variva. Donosimo vam recept za aromatičnu juhu s tikvom, kurkumom i kaduljom za nadolazeće jesenske dane.

Sastojci

Broj porcija
4
1muškatna tikva (oko 1 kg, očišćena i narezana na kockice)
500 mlpovrtnog temeljca
1 žlicamaslinovog ulja
1velika glavica luka, sitno nasjeckana
1 češanjčešnjaka, sitno nasjeckani
½ žličice kurkume
½ žličicesvježe kadulje, nasjeckane
sol, po ukusu
papar, po ukusu
bučino ulje
bučine sjemenke (po želji)

Priprema

1 Popržite luk

Zagrijte maslinovo ulje i na njemu popržite sitno nasjeckani luk. Dodajte narezanu muškatnu tikvu i pirjajte ju otprilike 10 minuta. Ubacite nasjeckani češnjak i pržite ga otprilike jednu minutu.


2 Ulijte temeljac

Ulijte povrtni temeljac, dodajte sol i papar po ukusu, kurkumu i nasjeckanu kadulju. Promiješajte, poklopite i kuhajte 30 minuta. 


3 Blendajte

Kad je tikva omekšala sve sastojke prebacite u blender i blendajte u intervalima dok ne dobijete glatku i jednoličnu smjesu. 


4 Poslužite

Juhu poslužite toplu uz nekoliko kapi bučinog ulja i sjemenki po želji.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.