Juhe i variva

Zdrava te vitaminima i okusima bogata variva i juhe savršeni su izbor za okrijepu nakon napornog radnog dana.

Juhe i variva
Maneštra od bobići
(15)
2h 15min

Ova tradicionalna istarska juha nalik gulašu priprema se od graha, krumpira i kukuruza šećerca koji Istrijani nazivaju bobići. U maneštru od bobića dodaje se i suho svinjsko meso, a jelo se završava takozvanim peštom, posebnom kašom od češnjaka, slanine, i peršina.

Slavonski čobanac
(14)
2h 55min

Slasno gusto jelo na žlicu specijalitet je Slavonije, a sastoji se od barem 2 do 3 vrste mesa, dosta povrća i nešto ljutine. Pripremiti ga možete s krumpirom, noklicama ili žličnjacima, a ključ svega je u dugom kuhanju mesa i povrća.

Krem juha od tikvica
(12)
45min

Lagana i kremasta juha od tikvica pravi je odabir za proljetno jelo. Nakon posluživanja po želji u juhu možete dodati malo kiselog vrhnja, krutona ili bučinih sjemenki.

Minestrone
(12)
40min

Osnovne vještine baratanja nožem, sezonsko povrće i veliki lonac - ove tri stvari su vam potrebne za pripremu obilne, bogate i hranjive talijanske juhe. Priprema ove juhe nema točno utvrđene namirnice već se one mijenjaju ovisno o sezoni. Ipak, većina recepata uključuje luk, mrkvu, celer, rajčice i mahunarke, poput graha ili graška.

Vege varivo od graha
(12)
45min

Jednostavna, krepka, pikantna i ništa manje ukusna vege verzija omiljenog nam variva. Sve sastojke sjedinite u većem loncu i ostavite da krčkaju, a zatim uživajte u ukusnom obroku.

Junetina s graškom i noklicama
(12)
1h 15min

Kombinacije mekane junetine, graška, mrkve i noklica je jelo koje će vas sigurno ugrijati. Ovo klasično jelo najbolje je toplo, posluženo sa svježe nasjeckanim peršinom.

Kremasta juha od bundeve
(11)
1h 10min

Ugodna, krepka juha savršena za kišne jesenske dane. „Hrana za utjehu“, ali u zdravijem ruhu jer umjesto vrhnja i brašna, juhu zgusnemo povrćem i grčkim jogurtom.

Pileća juha s noklicama
(11)
2h 30min

Bistra pileća juha s razlogom je svevremenski klasik – jednostavna je za pripremu, okrepljujuća je i hranjiva. Izuzetno je ukusna i idealna je za one dane kada želite malo odmoriti od masne i teške hrane.

Juha od crvene leće i slanutka
(10)
35min

Ova će vas juha nakon napornog radnog dana dobro ugrijati i okrijepiti, a nećete izgubiti puno vremena pripremajući ju. Leća, sjeckana rajčica i slanutak, uz začine, glavni su sastojci ovog jela.

Goveđi gulaš s Guinness pivom
(10)
1h 10min

Ovo tradicionalno irsko varivo radi se s govedinom nasjeckanom na kockice, te povrćem poput luka, mrkve, krumpira, celera i pastrnjaka. Gulaš treba kuhati na laganoj vatri kako bi se svi okusi sjedinili.

Pappa al pomodoro
(8)
25min

Ova je krepka juha tipično toskansko jelo, a zbog svoje izrazite jednostavnosti, pripremiti ju možete bilo koji dan u tjednu. Ovu će juhu obožavati i djeca, a kako biste malo ublažili kiselinu rajčica, slobodno joj dodajte i malo šećera.

Najjednostavniji fiš paprikaš
(8)
1h 30min

Ova začinjena riblja juha najčešće se radi sa šaranom, somom ili smuđem. Najbolji je poslužen uz domaću tjesteninu i čašu vina.

Juha za svaki dan
(8)
45min

Ova brzinska juha će vam super doći kad imate ostataka mesa.

Prisiljeno zelje
(8)
1h

Prisiljeno zelje je jednostavno jelo koje sastoji nasjeckan kupus, luk, češnjak, šećer, pasiranu rajčicu i začine. Mi vam donosimo recept za zelje kakvo su naše bake pripremale

Toskanska juha od graha
(8)
30min

Ova ukusna juha samo je jedna od verzija Toskanske juhe, a dobra je i dan nakon što ste je skuhali. Samo je trebate podgrijati.

Varivo od leće i bunceka
(8)
4h 10min

Varivo od grahorica, u ovom slučaju leće, odlično je zimsko jelo, a uz dodatak bunceka još je bogatije. Buncek je potrebno kuhati dok se meso ne počne odvajati od kostiju, otprilike dva do dva i pol sata. Varivo od bunceka i leće može vam trajati i nekoliko dana u hladnjaku.

Juha s brokulom i sirom
(7)
50min

Kremasta, topla i zasitna juha koji vole svi, pa čak i oni koji nisu ljubitelji brokule. Po želji dodajte žličicu senfa prije serviranja.

Varivo od kelja s faširancima
(7)
1h 20min

Ako ste se zaželjeli jela na žlicu, donosimo vam recept za klasik koji nas vraća u djetinjstvo! Iako se kelj nalazi u kategoriji onog povrća koje nije omiljeno baš svima, vjerujemo da će se to promijeniti nakon što isprobate ovaj recept za varivo od kelja s faširancima. Ovaj recept pokušali smo pripremiti u zdravijoj varijanti bez pripreme zaprške koju smo zamijenili korjenastim povrćem za fini okus variva.

Juha od krumpira
(7)
40min

Ako volite krem juhe, ovoj nećete moći odoljeti. Iako ova juha od krumpira ima osebujan okus možete je obogatiti dodatkom popečenih kockica kruha.

Krumpir i grah sa suhim mesom na gusto
(7)
45min

Krumpir i grah sa suhim mesom recept je koji se lako i brzo priprema, a najbolji je za hladne dane.

Index kuhinja

Vidjeli smo da jako volite kuglofe. Nakon hita s narančom evo još jednog

Vidjeli smo da jako volite kuglofe. Nakon hita s narančom evo još jednog

KUGLOFI od svježeg sira, naranče, kakaa ili limuna su taman za ovo doba godine, kad sezonskog voća nema na bacanje.
Ovaj kruh uspjet će svima: Ne mijesi se, a izgleda bolje od onog iz pekare

Ovaj kruh uspjet će svima: Ne mijesi se, a izgleda bolje od onog iz pekare

KRUH koji se ne mijesi nije ništa novo, ali vrijedi ga se sjetiti. Nije zahtjevan za pripremu, jedino što vam treba je strpljenje.
Nikad jednostavnije pizza-rolice: Gotove za čas i svima fine

Nikad jednostavnije pizza-rolice: Gotove za čas i svima fine

PIZZA-ROLICE od lisnatog tijesta punjene šunkom, sirom i pasiranom rajčicom brzo su gotove i super su za druženja navečer, ali i doručak ujutro.