Juhe i variva

Zdrava te vitaminima i okusima bogata variva i juhe savršeni su izbor za okrijepu nakon napornog radnog dana.

Juhe i variva
Krem juha od tikvica
(13)
45min

Lagana i kremasta juha od tikvica pravi je odabir za proljetno jelo. Nakon posluživanja po želji u juhu možete dodati malo kiselog vrhnja, krutona ili bučinih sjemenki.

Kremasta juha od bundeve
(12)
1h 25min

Iako recepti od bundeve iskaču sa svih strana, nekima nije toliko poznata. Ako je još niste ni probali, juha je dobar izbor za početak. Nije slatka ako ste to mislili, a sami si možete dodati ljutine koliko vam paše.

Minestrone
(12)
40min

Osnovne vještine baratanja nožem, sezonsko povrće i veliki lonac - ove tri stvari su vam potrebne za pripremu obilne, bogate i hranjive talijanske juhe. Priprema ove juhe nema točno utvrđene namirnice već se one mijenjaju ovisno o sezoni. Ipak, većina recepata uključuje luk, mrkvu, celer, rajčice i mahunarke, poput graha ili graška.

Juha od crvene leće i slanutka
(11)
35min

Ova će vas juha nakon napornog radnog dana dobro ugrijati i okrijepiti, a nećete izgubiti puno vremena pripremajući ju. Leća, sjeckana rajčica i slanutak, uz začine, glavni su sastojci ovog jela.

Pileća juha s noklicama
(11)
2h 30min

Bistra pileća juha s razlogom je svevremenski klasik – jednostavna je za pripremu, okrepljujuća je i hranjiva. Izuzetno je ukusna i idealna je za one dane kada želite malo odmoriti od masne i teške hrane.

Pappa al pomodoro
(9)
25min

Ova je krepka juha tipično toskansko jelo, a zbog svoje izrazite jednostavnosti, pripremiti ju možete bilo koji dan u tjednu. Ovu će juhu obožavati i djeca, a kako biste malo ublažili kiselinu rajčica, slobodno joj dodajte i malo šećera.

Prisiljeno zelje
(9)
1h

Prisiljeno zelje je jednostavno jelo koje sastoji nasjeckan kupus, luk, češnjak, šećer, pasiranu rajčicu i začine. Mi vam donosimo recept za zelje kakvo su naše bake pripremale

Toskanska juha od graha
(8)
30min

Ova ukusna juha samo je jedna od verzija Toskanske juhe, a dobra je i dan nakon što ste je skuhali. Samo je trebate podgrijati.

Varivo od kelja s faširancima
(8)
1h 20min

Ako ste se zaželjeli jela na žlicu, donosimo vam recept za klasik koji nas vraća u djetinjstvo! Iako se kelj nalazi u kategoriji onog povrća koje nije omiljeno baš svima, vjerujemo da će se to promijeniti nakon što isprobate ovaj recept za varivo od kelja s faširancima. Ovaj recept pokušali smo pripremiti u zdravijoj varijanti bez pripreme zaprške koju smo zamijenili korjenastim povrćem za fini okus variva.

Ribollita
(8)
1h

Ova gusta juha iz Toscane prava je hrana za tmurne dane. Prepuna je povrća i radi se u bezbroj različitih verzija, ali osnovu čine stari kruh, bijeli grah i jeftino povrće. Ime dolazi od riječi „podgrijati“ jer se obično radila s ostacima minestrone juhe.

Varivo od leće i bunceka
(8)
4h 10min

Varivo od grahorica, u ovom slučaju leće, odlično je zimsko jelo, a uz dodatak bunceka još je bogatije. Buncek je potrebno kuhati dok se meso ne počne odvajati od kostiju, otprilike dva do dva i pol sata. Varivo od bunceka i leće može vam trajati i nekoliko dana u hladnjaku.

Juha za svaki dan
(8)
45min

Ova brzinska juha će vam super doći kad imate ostataka mesa.

Juha od krumpira
(7)
40min

Ako volite krem juhe, ovoj nećete moći odoljeti. Iako ova juha od krumpira ima osebujan okus možete je obogatiti dodatkom popečenih kockica kruha.

Krumpir i grah sa suhim mesom
(7)
45min

Krumpir i grah sa suhim mesom recept je koji se lako i brzo priprema, a najbolji je za hladne dane.

Brzi grah s kobasicom
(7)
45min

Najčešće se radi s kranjskim kobasicama, ali možete staviti bilo koje dimljene kobasice za kuhanje koje nađete u hladnjaku. Ako redovno doma kuhate grah, stavite taj koji ste sami skuhali umjesto ovog iz konzerve.

Ričet
(6)
2h

Kombinacija graha i ječma uz dodatak suhog mesa nas najbolje zagrije kad padnu temperature. Kao i svako varivo, ričet je najbolji drugi dan.

Varivo od hokaido tikve i ječma
(6)
50min

Ovog ljeta su mi hokaido tikve baš lijepo rodile pa sam ih maksimalno iskoristila u kuhinji. Bilo je tu kiflica, rolada, keksića, namaza, pogača i buhtli, sve od pečene hokaido tikve koja se pokazala kao super namirnica. Osim u slatka, tikve volim staviti i u slana jela poput juha, variva i slanih kruhova i pogača. A pošto su nam stigli tmurni, prohladni i kišni dani, ovakva variva su prava riznica okrjepe, dobrog raspoloženja i zdravlja. Tako je nastalo i ovo varivo. Varivo sam obogatila poprženim dimljenim lungićem, slanutkom i čili papričicom jer volim pikantnost i ljutinu. Naravno, možete pripremati i vege varijantu pa izostavite meso i mesni temeljac koji sam koristila.

Hladna juha od rajčice
(5)
1h

Hladna, osvježavajuća juha od rajčice je rješenje kako se osvježiti kroz ljeto. Poslužite je uz nasjeckan krastavac ili bruskete.

Juha od mrkve i naranče
(5)
40min

Ova okrepljujuća juha puna vitamina jednostavna je za pripremu. Kuhano povrće usitnite štapnim mikserom i završite juhu uz dodatak soka od naranče koji će dati posebnu aromu.

Gusta riblja juha
(5)
35min

Stjepan Vukadin iz Rogoznice, jedan od najboljih mladih kuhara na domaćoj gastro sceni novi je član žirija MasterChefa, a u nastavku nađite recept za njegovu gustu riblju juhu.

Index kuhinja

Doznajte sve o muškatnoj tikvi, jednoj od najsvestranijih namirnica

Doznajte sve o muškatnoj tikvi, jednoj od najsvestranijih namirnica

OVAJ vodič naučit će vas kako oguliti, očistiti, narezati i ispeći muškatnu tikvu na razne načine.
Deset odličnih recepata za fine priloge obiteljskom ručku

Deset odličnih recepata za fine priloge obiteljskom ručku

10 recepata za odlične priloge koji će vam pomoći zaokružiti obrok.
Kako pripremiti ciklu da bude ukusna i najvećim hejterima

Kako pripremiti ciklu da bude ukusna i najvećim hejterima

CIKLA je iznimno zdrava i lako probavljiva namirnica, a može se pripremati na mnogo ukusnih načina.