Gusta riblja juha

Vrijeme pripremePriprema
5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
35min
KompliciranostTežina
Cijena
Gusta riblja juha by Ivan Ivanišević Ivan Ivanišević

Stjepan Vukadin iz Rogoznice, jedan od najboljih mladih kuhara na domaćoj gastro sceni novi je član žirija MasterChefa, a u nastavku nađite recept za njegovu gustu riblju juhu.

Sastojci

Broj porcija
4
400 gbijele ribe (brancin, šampijer, škrpun, grdobina)
150 gdagnji
150 gbrbavica
100 gjadranskih kozica
1 žlicakrušnih mrvica
200 gcrvenog luka
3 režnjačešnjaka
200 gmrkve
50 mlmaslinovog ulja
50 mlbijelog vina
150 gumaka od rajčice (pasirane)

Priprema

1 Napravite temeljac

Očistite ribu i kozice. Ribu filetirajte i uklonite sve kosti s fileta. Korjenasto povrće očistite i stavite na ugrijano maslinovo ulje te napravite temeljac tako da sve povrće dinstate dok ne primi boju.


Dodajte glavu i kosti od ribe koju ste prethodno očistili i ljuske kozica. Sve skupa šufigajte još 7 do 10 minuta. Dodajte krušne mrvice te podlijte bijelim vinom.


2 Dodajte rajčicu

Kada alkohol ispari dodajte umak od rajčice i svježi peršin, podlijte s 2 litre vode da pokrije sve sastojke. Kuhjte oko 45 min dok se tekućina ne reducira za jednu trećinu.


3 Očistite školjke

Brbavice očistite tako da ih properete kroz hladnu vodu ili more. Najbolje ih je staviti u kanticu s poklopcem s malo mora i tresti jako, tako da što više pijeska izađe iz njih samih.


4 Procijedite i završite

Procijedite juhu te stavite kuhati na laganu vatru ostatak ribe, kozica i školjki. Dovoljno je svega par minuta da se školjke otvore te riba i kozice termički obrade.


Začinite po potrebi i želji sa soli i paprom iz mlinca, te dodajte pola žlice maslaca za svilenkastu teksturu.


Po želji možete i jedan dio ribe izmiksati u samoj juhi, samim time dobit ćete gušću juhu intenzivnijeg okusa.

Žiri MasterChefa
Žiri MasterChefa
Chef