Salate mogu biti sve - predjela, prilozi, glavna jela ili osvježavajući ljetni deserti.
Cikla sadrži nitrite koji snižavaju krvni pritisak, a zbog svojeg visokog udjela Vitamina B, kalija i željeza svrstavamo je u skupinu najzdravijeg povrća. Cikla se dugo kuha pa za brže kuhanje možete koristiti ekspres lonac.
Salata u staklenci praktičan je način da je uzmete na posao, na faks ili gdje god idete. Sve je u jednoj posudi i nemate brige oko posebnog pakiranja dresinga.
Šopska salata toliko je bogata i ukusna da je često pravimo za ručak. Krastavci, paprike, rajčica, luk i slani sir kombinacija su koja paše uz gotovo svako mesno jelo. Priprema je jednostavna - samo se morate malo potruditi oko sjeckanja i začiniti je kako treba. Također pazite da salata ima dovoljno sira i da ju prekriva, kao i na to da je povrće koje koristite svježe. Na kraju ju dobro ohladite i poslužite.
Ako volite pečeni kukuruz, voljet ćete i ovu salatu. Grilanom kukuruzu dodajte nasjeckan avokado i rajčicu i sve prelijte osvježavajućim vinaigrette dresingom sa sokom limete, maslinovim uljem i začinima. Salatu dobro ohladite i poslužite uz meso ili povrće s roštilja.
Ako se dosad niste okušali u pripremi kiselih krastavaca, onda je sad pravo vrijeme. Priprema je izrazito jednostavna i brza, a okus se ne može usporediti s kupovnim. Po želji prilikom punjenja staklenke dodajte gorušicu u zrnu.
Iskoristite sezonu smokva i pripremite salatu s rikulom, parmezanom, pinjolima i dresingom od meda i balzamičnog octa. Gorčina rikule ističe slatkoću smokve i čini ovu salatu nezaobilaznom za kraj ljeta.
Miješana salata nam ide uz sve, a posebno uz neki konkretni mesni saft s okruglicama od kruha.
Nešto drugačija voćna salata idealna kao osvježenje za vruće ljetne večeri i druženja s prijateljima. Za pripremu ovog recepta potrebne su jagode, ananas, kivi, crveno grožđe i tekila.
Prednost ove svježe i šarene salate je brza i jednostavna priprema. Poslužite je kao glavno jelo ili kao prilog uz meso s roštilja.
Ova hranjiva i svestrana salata je jednako ukusna kao prilog ili kao samostalni obrok. Kombinacija majoneze i kiselog vrhnja pruža ugodnu kremastu teksturu. Ovo je iznimno praktično jelo za pripremu unaprijed, pogotovo kada očekujete goste, jer je često još ukusnije kada odstoji nekoliko sati ili preko noći, što omogućuje da se okusi prožmu.
Marinirana pečena pureća prsa na podlozi od kuhane riže sa salatom od avokada i cherry rajčica odlična su ideja za brz i hranjiv obrok. Mariniranje purećih prsa limunovim sokom, češnjakom i chillijem prije pečenja će im dati sočnost i mekoću.
Jadranske se sipe najčešće spremaju na rižot, ali i salata od sipa jako je ukusna, bez obzira na to što se ne koristi sipino crnilo.
Salata za koju trebate svježe šparoge i jaja, sol, papar, ocat i kvalitetno maslinovo ulje! Hrskave šparoge se odlično kombiniraju uz jaja, a zbog jednostavnog dresinga od ulja i octa mogla bi vam postati najdraža salata. Poslužite je kao predjelo ili prilog uz jelo po želji.
Kombinacija sočne pečene piletine, kuhanih mahuna i dresinga na bazi senfa i meda. Za još ukusniju salatu mahune skuhajte da ostanu al dente.
Salata koja je kombinacija boja i okusa - bijeli grah, sočne cherry rajčice i kremasti avokado. Možete je poslužiti uz glavno jelo, no dovoljno je hranjiva da bude kompletan obrok.
Nakon kuhanja goveđe juhe, ostat će vam fini komadi mesa od kojeg se može napraviti ova salata.
Uz dobru dozu kiselosti jabučnog octa i dijon senfa, ova je coleslaw salata sve samo ne dosadna. Prepuna je svježih, živahnih okusa koji će razbuditi sve što uz nju poslužite. Isprobajte je kao dodatak sendvičima, uz slano i jako začinjeno meso, poput junetine ili svinjetine u saftu ili je jednostavno ubacite u svoj sljedeći hot dog ili hamburger.