Iako volimo napraviti izlete u bogatstva internacionalne kuhinje, ne smijemo zaboraviti naše vrhunske, autentične klasike. Evo podsjetnika!
La Štruk je svjetski poznat zagrebački restoran koji na meniju oduvijek ima jedno jelo, a to su štrukli. To su klasični štrukli koje vole jesti svi, pa i oni koji su mislili da ne vole štrukle. Baš smo zato htjeli recept, i dobili smo ga.
Tradicionalno međimursko jelo koje možete začiniti po svom ukusu. Najčešće se rade s kiselim vrhnjem i preprženim špekom.
Ova pogača jako je mekana i ukusna, a priprema je vrlo jednostavna.
Ove kiflice sa šunkom i sirom brzo su gotove jer ne zahtijevaju da se tijesto diže, već je potrebno umijesiti, oblikovati i napuniti kiflice. Umjesto suhog kvasca koristi se prašak za pecivo, no u okusu i mekoći nema nikakve razlike.
Pekmez od šljiva jedan je od klasika među zimnicama, a mi vam donosimo recept kako da ga pripremite. Pekmez od šljiva priprema se u omjeru 5 kg šljiva i otprilike 1 kg šećera, no šećer možete zamijeniti smeđim šećerom ili stevijom. Gotov pekmez možete jesti na žlicu, ali možete ga i dodati u kolače, koristiti kao nadjev palačinkama, buhtlama ili kiflicama.
Naučite kako na jednostavan način pripremiti domaće mlince. Savršeni su kao prilog uz pečeno meso.
Ovo je pravi starinski recept za neodoljivu pitu od jabuka koja se topi u ustima i miriše na djetinjstvo. Ispunite si kuću mirisom cimeta koji, uz sočne jabuke i prhko tijesto, zove na bezbrižno druženje uz šalicu čaja ili kave. Ova je pita toliko divna i svestrana da ju možete jesti samu, a možete ju poslužiti i uz kuglu sladoleda od vanilije.
Sir i vrhnje omiljena je namirnica mnogih Hrvata, a najčešće se poslužuje za doručak ili kao lagano predjelo s domaćim kobasicama, slaninom, lukom, rajčicom i čvarcima. Ono što je nekad bio skroman obrok danas je prepoznatljivo jelo sjeverozapadne hrvatske kuhinje.
Domaće, mirisne i mekane kiflice svima su draže od onih kupovnih. Možete ih puniti sirom, šunkom, krem sirom ili ih ostaviti prazne. Posipajte ih sjemenkama po želji i spremne su za pećnicu.
Ovo jelo idealno je za hladne dane da nas ugrije i okrijepi. Juneći gulaš potrebno je duže krčkati kako bi meso bilo mekano, a za to vrijeme možete pripremiti knedle od kruha.
Prisiljeno zelje je jednostavno jelo koje sastoji nasjeckan kupus, luk, češnjak, šećer, pasiranu rajčicu i začine. Mi vam donosimo recept za zelje kakvo su naše bake pripremale
Prozračne i mekane krafne koje se tope u ustima simbol su poklada. Ovi debeljuškasti kolačići obradovat će vaše najmlađe, a vas će sigurno vratiti u djetinjstvo. Za krafne ne postoji nekakav originalni recept, ali zato svaka domaćica ima svoj za kojeg tvrdi da je najbolji, koji ima onaj neki tajni sastojak pomoću kojega krafne ispadnu fantastično. Ako ste još uvijek u potrazi za savršenim receptom, možete prestati tražiti jer uz ovaj recept krafnice baš uvijek ispadnu baš onako kako treba.
Možemo reći da se ljudi mogu podijeliti na one koji vole špinat i one koji ga ne vole. Ako pripadate skupini ljudi koji ga ne vole, dajte ovom receptu šansu i promijenit ćete mišljenje - postat ćete pravi ljubitelji špinata. Priprema ovog kremastog špinata je jednostavna i brza, a unatoč tome, dobit ćete zasitno i ukusno jelo. Naš prijedlog je da ga poslužite uz jaje na oko, pire krumpir i meso po izboru.
Hrskavi i prhki keksići s maslacem peku se zajedno sa šaumom, te se nakon pečenja lijepe marmeladom. Mi imamo recept uz koji uvijek uspiju.
Volimo jela koja nas ugriju kad vani zahladi. Jedno od tih su tradicionalne zapečene krpice sa šunkom. Kuhanu tjesteninu pomiješali smo sa šunkom, prženim lukom i začinima, složili u pekač, prelili mješavinom jaja, vrhnja i mlijeka te zapekli u pećnici.