Hrvatski klasici

Iako volimo napraviti izlete u bogatstva internacionalne kuhinje, ne smijemo zaboraviti naše vrhunske, autentične klasike. Evo podsjetnika!

Hrvatski klasici
La Štruk štrukli
(23)
2h

La Štruk je svjetski poznat zagrebački restoran koji na meniju oduvijek ima jedno jelo, a to su štrukli. To su klasični štrukli koje vole jesti svi, pa i oni koji su mislili da ne vole štrukle. Baš smo zato htjeli recept, i dobili smo ga.

Trganci s vrhnjem
(22)
25min

Tradicionalno međimursko jelo koje možete začiniti po svom ukusu. Najčešće se rade s kiselim vrhnjem i preprženim špekom.

Kiflice sa šunkom i sirom
(22)
35min

Ove kiflice sa šunkom i sirom brzo su gotove jer ne zahtijevaju da se tijesto diže, već je potrebno umijesiti, oblikovati i napuniti kiflice. Umjesto suhog kvasca koristi se prašak za pecivo, no u okusu i mekoći nema nikakve razlike.

Pogača cvijet
(21)
1h 35min

Ova pogača jako je mekana i ukusna, a priprema je vrlo jednostavna.

Šnenokle
(18)
30min

Žličnjaci ili šnenokle, tradicionalni su hrvatski desert austrijskog podrijetla, koje su često pripremale naše bake. U ovom desertu glavni sastojci su jaja i mlijeko, a najukusniji su dobro ohlađeni.

Razljevak
(17)
17min

Jeftino, brzo, predobro. Balkanska verzija jorkširskog pudinga.

Pekmez od šljiva
(16)
5h

Pekmez od šljiva jedan je od klasika među zimnicama, a mi vam donosimo recept kako da ga pripremite. Pekmez od šljiva priprema se u omjeru 5 kg šljiva i otprilike 1 kg šećera, no šećer možete zamijeniti smeđim šećerom ili stevijom. Gotov pekmez možete jesti na žlicu, ali možete ga i dodati u kolače, koristiti kao nadjev palačinkama, buhtlama ili kiflicama.

Domaći mlinci
(15)
1h 10min

Naučite kako na jednostavan način pripremiti domaće mlince. Savršeni su kao prilog uz pečeno meso.

Čupavci
(15)
2h

Sočne kocke biskvita umočene u rastopljenu čokoladu i uvaljane u kokosovo brašno svima su dobro poznati kolači. Čupavci ili “Lamingtons” australski su nacionalni desert, a ime su dobili prema istoimenom lordu koji je bio guverner Queesslanda.

Sir i vrhnje
(14)
5min

Sir i vrhnje omiljena je namirnica mnogih Hrvata, a najčešće se poslužuje za doručak ili kao lagano predjelo s domaćim kobasicama, slaninom, lukom, rajčicom i čvarcima. Ono što je nekad bio skroman obrok danas je prepoznatljivo jelo sjeverozapadne hrvatske kuhinje.

Međimurska gibanica
(14)
1h 20min

Međimurska gibanica jedno je od najpoznatijih jela sjeverne Hrvatske. Gibanica se sastoji od slojeva vučenog tijesta i čak 4 različita nadjeva koji daju sočnost ovome jelu odnosno spaja okuse - maka, sira, oraha i jabuka.

Klasični krumpirovi njoki
(14)
1h 32min

Od par sastojaka, bez kompliciranja.

Kremšnite
(14)
1h 30min

Svi koji su probali oduševljeni su ovim kremšnitama. Ono što ih razlikuje od većine ostalih recepata je puno više mlijeka u odnosu na brašno i jaja, zbog toga se dobije velika količina i jako su mekane, prozračne, a opet se mogu lijepo rezati.

Špinat na mlijeku
(13)
25min

Možemo reći da se ljudi mogu podijeliti na one koji vole špinat i one koji ga ne vole. Ako pripadate skupini ljudi koji ga ne vole, dajte ovom receptu šansu i promijenit ćete mišljenje - postat ćete pravi ljubitelji špinata. Priprema ovog kremastog špinata je jednostavna i brza, a unatoč tome, dobit ćete zasitno i ukusno jelo. Naš prijedlog je da ga poslužite uz jaje na oko, pire krumpir i meso po izboru.

Prisiljeno zelje
(13)
1h

Prisiljeno zelje je jednostavno jelo koje sastoji nasjeckan kupus, luk, češnjak, šećer, pasiranu rajčicu i začine. Mi vam donosimo recept za zelje kakvo su naše bake pripremale

Domaće kiflice
(13)
2h 5min

Domaće, mirisne i mekane kiflice svima su draže od onih kupovnih. Možete ih puniti sirom, šunkom, krem sirom ili ih ostaviti prazne. Posipajte ih sjemenkama po želji i spremne su za pećnicu.

Krafne
(13)
2h

Prozračne i mekane krafne koje se tope u ustima simbol su poklada. Ovi debeljuškasti kolačići obradovat će vaše najmlađe, a vas će sigurno vratiti u djetinjstvo. Za krafne ne postoji nekakav originalni recept, ali zato svaka domaćica ima svoj za kojeg tvrdi da je najbolji, koji ima onaj neki tajni sastojak pomoću kojega krafne ispadnu fantastično. Ako ste još uvijek u potrazi za savršenim receptom, možete prestati tražiti jer uz ovaj recept krafnice baš uvijek ispadnu baš onako kako treba.

Juneći gulaš s knedlama od kruha
(13)
2h 30min

Ovo jelo idealno je za hladne dane da nas ugrije i okrijepi. Juneći gulaš potrebno je duže krčkati kako bi meso bilo mekano, a za to vrijeme možete pripremiti knedle od kruha.

Pašta fažol
(13)
1h 40min

Iznimno jednostavno, a toliko ukusno i hranjivo jelo.

Non plus ultra
(12)
2h

Hrskavi i prhki keksići s maslacem peku se zajedno sa šaumom, te se nakon pečenja lijepe marmeladom. Mi imamo recept uz koji uvijek uspiju.

Index kuhinja

U Zagorju se održava super manifestacija za sve ljubitelje štrukli i vina

U Zagorju se održava super manifestacija za sve ljubitelje štrukli i vina

HRVATSKO zagorje oduvijek povezujemo sa štruklima i dobrim vinom, a idućeg će se vikenda upravo ondje održati 15. Štruklijada i 56. Sajam vina, i to na Bedekovčanskim jezerima u Bedekovčini.
Kako pripremiti šparoge? Uz ovih 5 metoda više ih nikada nećete prekuhati ili prepeći

Kako pripremiti šparoge? Uz ovih 5 metoda više ih nikada nećete prekuhati ili prepeći

ŠPAROGE su omiljeno proljetno povrće, a njihova sezona traje još kratko, zato ih treba maksimalno iskoristiti i jednom za svagda naučiti koji je najbolji način pripreme šparoga i savladati ga.
Na TikToku smo pronašli super trik za rezanje luka na trakice, prejednostavno je

Na TikToku smo pronašli super trik za rezanje luka na trakice, prejednostavno je

VEĆ SMO pisali o tome kako je najbolje rezati luk, bilo da ga želite narezati na veće ili manje komade ili na listiće, no što ako ga želite narezati na tanke trakice kako biste ga dodali u burgere, sendviče, tortilje ili salate?