Kuhani zagorski štrukli sa sirom

Vrijeme pripremePriprema
50min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Kuhani zagorski štrukli sa sirom by Davorin Visnjic/Pixsell Davorin Visnjic/Pixsell

Zagorski štrukli ili štruklji tradicionalno su jelo Hrvatskog zagorja. Pripremaju se od ukusnog vučenog tijesta i nadjeva od jaja i svježeg sira. Kuhaju se u kipućoj vodi, a za zapečenu varijantu se preliju vrhnjem i zapeku.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

250 gbrašna (pola oštro, pola glatko)
½ žličicesoli
1 žlicaulja
150 mltople vode
ulje za premazati tijesto

Nadjev od sira

500 gsvježeg sira
100 mlkiselog vrhnja
2jaja
15 gglatkog brašna
1 žličicasoli

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Pomiješajte sve sastojke za tijesto i mijesite dok ne postane glatko. Premažite ga s malo ulja i ostavite da odmori otprilike pola sata. 


2 Pripremite nadjev

Pripremite nadjev tako da u posudi sjedinite sir, jaja, sol i vrhnje. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. 


3 Razvucite tijesto

Nakon što je tijesto odstajalo 30 minuta, prebacite ga na pobrašnjenu radnu podlogu te ga razvaljajte i premažite s malo ulja.


Razvlačite tijesto od sredine prema krajevima stola, tako da dobijete pravokutnik dimenzija otprilike 100 x 60 cm.


4 Razmažite nadjev

Nadjev od sira razmažite po dužem dijelu razvučenog tijesta tako da pokrije jednu njegovu trećinu. Uklonite zadebljane krajeve tijesta. 


5 Skuhajte štrukle

Tijesto zarolajte počevši od sira prema drugom rubu tijesta. Razrežite na jastučiće pomoću ruba tanjura. U loncu zakuhajte vodu koju ste prethodno posolili te kuhajte štrukle 5 minuta.


Ocijedite ih i ako želite poslužite uz pržene krušne mrvice.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.