Zapečeni štrukli

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Zapečeni štrukli by Shutterstock Shutterstock

Glavni sastojci zapečenih štrukli su svježi sir i domaće vučeno tijesto, a posebno su popularni u zagorskom kraju. Za izradu tijesta bit će vam potrebno samo par sastojaka i dobra volja. Štrukle je prvo potrebno kratko kuhati u vodi, a zatim zapeći u pećnici. Osim ove slane verzije možete isprobati i slatku s krušnim mrvicama i šećerom. 


Sastojci

Broj porcija
4

Tijesto

250 gglatkog brašna
80 mlmlake vode
10 mlulja
Prstohvat soli

Nadjev

500 gsvježeg sira
2jaja
Sol, po ukusu
1½ žličicesvinjske masti
Ulje za premazivanje

Preljev

500 mlslatkog vrhnja
2jaja
Sol, po ukusu

Priprema

Tijesto

1 Umijesite tijesto

Prosijajte brašno, dodajte sol, ulje i vodu. Umijesite tijesto i mijesite otprilike 15 minuta dok ne bude mekano. Po potrebi dodajte još malo vode. Oblikujte u loptu, premjestite u veću posudu te ga premažite s malo ulja. Posudu prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom otprilike 45 minuta. 


Nadjev

2 Sjedinite sastojke

Za nadjev pjenjačom istucite jaja sa sirom, soli i svinjskom masti. 


3 Razvucite tijesto

Stolnjak pospite brašnom i pomoću valjka razvaljajte tijesto dok ne bude tanko. Po potrebi dodajte još brašna kako se tijesto ne bi lijepilo. Tijesto razvaljajte u ovalni ili kvadratni oblik te ga pomoću kista lagano premažite uljem i pustite da odstoji 10 do 15 minuta. Rukama razvucite tanko tijesto preko cijelog stola. Tijesto treba biti prozirno, a rubovi malo deblji i njih možete odstraniti nožem. 


4 Rasporedite nadjev

Rasporedite nadjev do polovice tijesta, a zatim ga ravnomjerno rasporedite pomoću noža. Dižite lagano stolnjak te pomoću njega zarolajte tijesto u savijaču. Pomoću ruba tanjura režite štrukle. 


5 Zakuhajte vodu

Zakuhajte veću količinu vode te ju dobro posolite. Smanjite vatru, dodajte štrukle pa ih kuhajte otprilike 10 minuta. 


6 Ocijedite štrukle

Nakon 10 minuta ocijedite štrukle i prebacite ih na lim za pečenje. 


Preljev

7 Umutite

Pjenjačom umutite jaja, slatko vrhnje i malo soli. Dobivenu smjesu prelijte preko štrukli. 


8 Pecite

Zagrijte pećnicu na 180-200 stupnjeva i pecite ih 30 minuta. Štrukli su gotovi kad dobiju zlatnu boju. 


Napomena

Ako nemate svinjske masti u nadjev možete umijašati i maslaca.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.