Turopoljska bazlamača (zlevanka ili zlevka)

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Turopoljska bazlamača (zlevanka ili zlevka) by Nikolina Dianežević Nikolina Dianežević

Jedan od najčešćih tradicionalnih, običnih, jeftinih, gotovo siromaških kolača za svaki dan na selu, a i u gradu, nekad je bila zlevka, zlefka, zlijevka ili zlijevanka.


Mogla se, i kad je malo toga bilo, pripremiti jednostavno, brzo i jeftino tako da se sastojci umute i izliju u posudu za pečenje, tepsiju ili protvan, a isto tako mogla je po potrebi zamijeniti i kompletan obrok.


Izvor: Turistička zajednica grada Velike Gorice

 

Sastojci

Broj porcija
6
500 gkukuruznog brašna
3jaja
1 kockasvježeg kvasca
100 mlulja
200 mlkiselog vrhnja
200 mlmlijeka
150 gsvježeg kravlleg sira
1 žličicašećera
sol

Priprema

1Dignite kvasac

Kvasac izmiješajte s mlakim mlijekom i žlicom šećera i na toplom držite da se masa udvostruči.


2Napravite tijesto

Aktivirani kvasac ulijte u zdjelu, dodajte jaja, kiselo vrhnje, mlijeko, ulje, sol i kukuruzno brašno. Smjesa mora biti nešto gušća od one za palačinke.


3Ulijte u lim za pečenje i dodajte sir

Smjesu ulijte u namazan i brašnom posut lim za pečenje. Odozgo stavite na nekoliko mjesta po pola žličice sira, pokrijte ubrusom i ostavite na toplom mjestu da se udvostruči.


4Stavite peći

Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri oko 30 minuta. Ohladite i režite na veće kvadrate.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.