Sigurno su i vaše kulinarske početke obilježile tjestenine. Jednostavne su, brze i svi ih vole.
Tradicionalno međimursko jelo koje možete začiniti po svom ukusu. Najčešće se rade s kiselim vrhnjem i preprženim špekom.
Svi obožavaju dobru zapečenu tjesteninu, a mi vam donosimo recept inspiriran francuskom juhom od luka. Ovaj zapečenac s tjesteninom, kremastim umakom s lukom i topljenim sirom Gruyère bit će vaš izbor za bilo koji dan u tjednu.
Naučite kako na jednostavan način pripremiti domaće mlince. Savršeni su kao prilog uz pečeno meso.
Špageti u zelenom umaku, u kojem dominiraju burrata sir i bosiljak, idealna su kombinacija za drugačiji ručak. Kremasti umak brzo se priprema, a cijelo jelo bit će gotovo za samo pola sata.
Tjestenina u kremastom umaku od mljevene govedine i sira neodoljivo podsjeća na okus cheeseburgera. Za ovo jelo koriste kraću tjesteninu po izboru kao što su makaroni, fusilli, penne ili ziti.
Donosimo recept za kremastu tjesteninu s češnjakom i parmezanom za koju će vam biti potrebno samo 35 minuta i jedna veća tava.
Volimo jela koja nas ugriju kad vani zahladi. Jedno od tih su tradicionalne zapečene krpice sa šunkom. Kuhanu tjesteninu pomiješali smo sa šunkom, prženim lukom i začinima, složili u pekač, prelili mješavinom jaja, vrhnja i mlijeka te zapekli u pećnici.
U ovaj recept idu rajčice iz konzerve, bosiljak, češnjak i maslinovo ulje. Umak za jednostavan, zdrav obrok u bilo koje doba godine.
Malo sastojaka, a rezultat je blago jelo koje možete jesti toplo i hladno.
Gnudi su tradicionalno talijansko jelo. Probajte ih po receptu chefa Melkiora Bašića, člana žirija ovogodišnjeg MasterChefa.
Krautflekrle, krpice sa zeljem. Najbolje su domaće krpice, tijesto je jednostavno za izradu, nema posebnog oblikovanja kao recimo kod raviola, volim ih ostaviti malo deblje. Šećer za karamelizaciju kupusa ne koristim, dobro upržim luk i u ovom slučaju slaninu (kad su krpice sa zeljem prilog za pečenje, ne koristim slaninu), kupus sotiram bez dodatka vode i tako ga karameliziram.
Savršeno zimsko jelo koje je krepko, ukusno i brzo gotovo, a sve u jednom loncu, odnosno tavi. Odlično je za bilo koji dan u tjednu, ali i dovoljno posebno da ga možete poslužiti za neku blagdansku večeru s obitelji i prijateljima.
Odličan ručak to go. Baza recepta su mi namirnice iz naslova, a gljive i tofu dodam po volji, tako da može i bez toga!
Još jedan brzi i jednostavan recept namijenjen kuharima početnicima.
Tjestenina conchiglie je tjestenina u obliku velikih školjki koja je idealna za punjenje. Možete je puniti bolognese umakom, bešamelom ili umakom od rajčica uz dodatke po želji. Mi smo se odlučili na vegetarijansku verziju, pa smo tjesteninu punili marinarom od rajčica, šampinjonima, špinatom i ricotta sirom.
Mekano tijesto s jajima punjeno je nadjevom od pirjanog boškarina i luka i posluženo naribanim Grana Padanom i sušenim rajčicama.
Imam za vas jednostavan recept koji će vam zasigurno trebati kad krene sezona tikvica. Ovo je jelo iz jednog lonca, s par dostupnih sastojka, čiji će rezultat zadovoljiti i najzahtjevnije nepce. Linguine kuham zajedno sa sotiranim tikvicama, limunovim sokom i češnjakom.
Ova malo sofisticiranija verzija tjestenine s tunom i dalje je vrlo jednostavna za pripremu jer sve radimo u jednom loncu.