Krpice sa zeljem

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Krpice sa zeljem by Darko Debić Darko Debić

Krautflekrle, krpice sa zeljem. Najbolje su domaće krpice, tijesto je jednostavno za izradu, nema posebnog oblikovanja kao recimo kod raviola, volim ih ostaviti malo deblje. Šećer za karamelizaciju kupusa ne koristim, dobro upržim luk i u ovom slučaju slaninu (kad su krpice sa zeljem prilog za pečenje, ne koristim slaninu), kupus sotiram bez dodatka vode i tako ga karameliziram.

Sastojci

Broj porcija
3

Domaće krpice

2jaja
200 gglatkog brašna
sol

Zelje

50 gslanine, nasjeckane
1manja glavica luka, nasjeckana
1 žlicasvinjske masti
sol
papar
malo maslaca

Priprema

1 Napravite krpice

Prvo umijesite krpice. U posudu prosijte brašno, dodajte sol, promiješajte pa dodajte razmućena jaja. Umijesite glatko i tvrdo tijesto, a ako je tijesto premekano, dodajte brašna.


Prekrijte ga krpom i pustite da odstoji, oko pola sata. Potom tijesto podijelite u tri komada i svaki komad razvaljajte, krpice mogu biti i malo deblje.


Složite tijesto jedno na drugo, lagano svaki list pobrašnite da se ne lijepi pa oštrim nožem izrežite šire trake, a trake na kvadratiće - krpice.


2 Pirjajte kupus

Kupus očistite od vanjskih listova, prerežite popola, odstranite korijen, narežite na kockice, operite i ocijedite.


U dubokoj i širokoj tavi zagrijte mast, dodajte slaninu, nakon par minuta luk i sotirajte dok luk ne postane zlatnožute boje. Dodajte narezani kupus i sotirajte dok malo ne omekša i lijepo se karamelizira. Posolite.


3 Skuhajte krpice

U međuvremenu u slanoj vodi skuhajte krpice, ocijedite (ostavite sa strane malo vode od kuhanja) i dodajte u kupus. Promiješajte, sve zajedno kratko sotirajte, začinite paprom, dodajte kockice maslaca, par žlica vode od kuhanja tjestenine i odmah poslužite.

Darko Debić
Darko Debić
Kuhar i gastro blogger