Bijeli kupus

Bijeli kupus je na ovim prostorima obožavano povrće koje se jede sirovo, kuhano, ali i kiseli za omiljene sarme.

Bijeli kupus
Recepti
Prisiljeno zelje
(14)
1h

Prisiljeno zelje je jednostavno jelo koje sastoji nasjeckan kupus, luk, češnjak, šećer, pasiranu rajčicu i začine. Mi vam donosimo recept za zelje kakvo su naše bake pripremale

Miješana kisela salata
(11)
1h 10min

Miješana salata nam ide uz sve, a posebno uz neki konkretni mesni saft s okruglicama od kruha.

Štrudla od kupusa, čvaraka i rog paprike
(10)
2h 40min

Ova nam se od slanih štrudli na Štrudlafestu 2022. godine najviše svidjela. Kombinacija je malo neobična, no jako dobro funkcionira. Jako je sočna, a posebno bi se mogla svidjeti ljubiteljima krpica sa zeljem. Bitno je napomenuti kako su sve štrudle koje smo probali bile hladne, a vjerujemo da bi tople dobile ocjenu više.

Krpice sa zeljem
(7)
1h 30min

Krautflekrle, krpice sa zeljem. Najbolje su domaće krpice, tijesto je jednostavno za izradu, nema posebnog oblikovanja kao recimo kod raviola, volim ih ostaviti malo deblje. Šećer za karamelizaciju kupusa ne koristim, dobro upržim luk i u ovom slučaju slaninu (kad su krpice sa zeljem prilog za pečenje, ne koristim slaninu), kupus sotiram bez dodatka vode i tako ga karameliziram.

Kiseli kupus sa suhim mesom
(11)
3h

Kiseli kupus s mesom je tradicionalno ličko jelo koje se priprema u zimsko vrijeme. Potrebna su vam samo dva glavna sastojka - kiseli kupus i dobar komad suhog mesa kao što su rebarca, šunka ili slanina. Jelo se kuha oko dva i pol sata na laganoj vatri i poslužuje uz kuhani krumpir.

Bosanski lonac
(7)
4h 20min

Bosanski lonac izvorno je jelo bosanskih rudara. Priprema se s kombinacijom mesa i povrća koje se dugo i lagano kuha.

Ukiseljene paprike punjene kupusom
(8)
45min

Prilikom pripreme ovakve zimnice, draži nam je bijeli kupus jer ne pušta boju, no možete koristiti i ljubičasti ili pak pomiješati obje vrste. Svježi kupus možete naribati i posoliti noć prije kako bi on pustio svoj sok. Bilo bi poželjno izabrati veće paprike.

Gyoze punjene povrćem
(5)
55min

Azijska punjena tjestenina. Jedno od najdražih jela iz azijskih restorana, stvarno je lako pripremtit i kod kuće. Jelo od jednostavnog tijesta i prilagodljivog nadjeva uvijek je moguće pripremiti i od različitog povrća iz frižidera.

Poljska sarma
(6)
1h 30min

Poljski golupčići (golabki) nacionalno su jelo, slični su našoj sarmi, ali umjesto kiselog kupusa koristi se svježi, zbog čega nisu vezani za zimu. Nakon što se oblikuju smotuljci, peku se u pećnici preliveni temeljcem ili umakom od rajčice.

Domaći kiseli kupus
(5)
3h

Iako ga ima za kupiti u svakoj trgovini, ali i na tržnicama, probajte sami napraviti kiseli kupus kod kuće.

Index kuhinja

Sjećate se ćevapa u brioche pecivu koji su na Adventu bili hit? Vratili su se

Sjećate se ćevapa u brioche pecivu koji su na Adventu bili hit? Vratili su se

POČEO JE zagrebački Burger Festival, koji se ove godine održava na Trgu dr. Franje Tuđmana od 10. do 20. listopada, a na 13 kućica koje nude burgere i nekoliko slastica, posebno nas je privuklo jedno jelo koje nije burger, a koje se već na prošlom Adventu pokazalo kao veliki hit.
Počeo je Burger Festival Zagreb, donosimo detaljan pregled ponude i cijena

Počeo je Burger Festival Zagreb, donosimo detaljan pregled ponude i cijena

POČEO JE zagrebački Burger Festival koji se ove godine održava na Trgu dr. Franje Tuđmana od 10. do 20. listopada, a dolazi s 13 kućica, na kojima će ljubitelji vrhunskih gurmanskih burgera sigurno pronaći nešto za sebe.
Vlasnica zagrebačke Korice dala nam je recept za njihove hit cimet rolice

Vlasnica zagrebačke Korice dala nam je recept za njihove hit cimet rolice

CIMET rolice su hit slastica sezone, a ove smo jeseni nabavili recept za one iz zagrebačke pekarnice Korica. Recept je prilagođen pripremi kod kuće, a rolice su sočne i meke, kakve i trebaju biti.