Bijeli kupus je na ovim prostorima obožavano povrće koje se jede sirovo, kuhano, ali i kiseli za omiljene sarme.
Prisiljeno zelje je jednostavno jelo koje sastoji nasjeckan kupus, luk, češnjak, šećer, pasiranu rajčicu i začine. Mi vam donosimo recept za zelje kakvo su naše bake pripremale
Miješana salata nam ide uz sve, a posebno uz neki konkretni mesni saft s okruglicama od kruha.
Ova nam se od slanih štrudli na Štrudlafestu 2022. godine najviše svidjela. Kombinacija je malo neobična, no jako dobro funkcionira. Jako je sočna, a posebno bi se mogla svidjeti ljubiteljima krpica sa zeljem. Bitno je napomenuti kako su sve štrudle koje smo probali bile hladne, a vjerujemo da bi tople dobile ocjenu više.
Krautflekrle, krpice sa zeljem. Najbolje su domaće krpice, tijesto je jednostavno za izradu, nema posebnog oblikovanja kao recimo kod raviola, volim ih ostaviti malo deblje. Šećer za karamelizaciju kupusa ne koristim, dobro upržim luk i u ovom slučaju slaninu (kad su krpice sa zeljem prilog za pečenje, ne koristim slaninu), kupus sotiram bez dodatka vode i tako ga karameliziram.
Kiseli kupus s mesom je tradicionalno ličko jelo koje se priprema u zimsko vrijeme. Potrebna su vam samo dva glavna sastojka - kiseli kupus i dobar komad suhog mesa kao što su rebarca, šunka ili slanina. Jelo se kuha oko dva i pol sata na laganoj vatri i poslužuje uz kuhani krumpir.
Prilikom pripreme ovakve zimnice, draži nam je bijeli kupus jer ne pušta boju, no možete koristiti i ljubičasti ili pak pomiješati obje vrste. Svježi kupus možete naribati i posoliti noć prije kako bi on pustio svoj sok. Bilo bi poželjno izabrati veće paprike.
Azijska punjena tjestenina. Jedno od najdražih jela iz azijskih restorana, stvarno je lako pripremtit i kod kuće. Jelo od jednostavnog tijesta i prilagodljivog nadjeva uvijek je moguće pripremiti i od različitog povrća iz frižidera.
Bosanski lonac izvorno je jelo bosanskih rudara. Priprema se s kombinacijom mesa i povrća koje se dugo i lagano kuha.
Poljski golupčići (golabki) nacionalno su jelo, slični su našoj sarmi, ali umjesto kiselog kupusa koristi se svježi, zbog čega nisu vezani za zimu. Nakon što se oblikuju smotuljci, peku se u pećnici preliveni temeljcem ili umakom od rajčice.
Iako ga ima za kupiti u svakoj trgovini, ali i na tržnicama, probajte sami napraviti kiseli kupus kod kuće.