Domaći kiseli kupus

Vrijeme pripremePriprema
3h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
3h
KompliciranostTežina
Cijena
Domaći kiseli kupus by Shutterstock Shutterstock

Iako ga ima za kupiti u svakoj trgovini, ali i na tržnicama, probajte sami napraviti kiseli kupus kod kuće.

Sastojci

Broj porcija
20
10 lvode
500 gsoli
100 gcrnog papra u zrnu
posuda za kiseljenje zapremnine 20 l

Priprema

1 Pripremite kupus

Očistite ga od vanjskih, uvelih listova. Korijen iz dna svake glavice odstranite nožem koliko je to moguće.


2 Slažite u posudu

Glavice kupusa slažite što bliže jednu drugoj i to tako da strana gdje je bio korijen ide prema gore. Kad napravite jedan red, stavite dio papra u zrnu.


Dio između glavica koji je prazan napunite narezanim kupusom, ali nemojte pretjerati s količinom već stavite onoliko koliko ćete potrošiti u roku dva mjeseca da se ne pokvari. Narezano će se zelje najbrže ukiseliti jer je sitno.


3 Dodajte sol i vodu

Kada ste napunili posudu, počnite unutra lijevati mješavinu vode i soli koju ste dobro promiješali da se sol otopi.


Kada ste napunili posudu vodom do vrha, na vrh stavite dasku i na to stavite uteg tako da sve sigurno ostane u posoljenoj vodi. Na primjer, nekad je to bio kamen, sad možete staviti lonac ili veliku bocu vode napunjenu vodom.


4 Pustite da se kiseli

Napunjenu posudu prvih 30 dana ostavite na mjestu gdje je temperatura od 15 do 20 stupnjeva. Taj period je najvažniji u cijelom procesu kiseljenja.


Idućih mjesec dana posudu stavite na hladno, na primjer na balkon ili u ostavu koja se ne grije. Nakon toga možete početi koristiti kiseli kupus, krenuvši s onim sitno narezanim jer se taj prvi ukiselio.


Važno je da vam je tekućina u kojoj se kiselio kupus bistre boje, nikako mutne.

Ana Korenic