Očistite ga od vanjskih, uvelih listova. Korijen iz dna svake glavice odstranite nožem koliko je to moguće.
Glavice kupusa slažite što bliže jednu drugoj i to tako da strana gdje je bio korijen ide prema gore. Kad napravite jedan red, stavite dio papra u zrnu.
Dio između glavica koji je prazan napunite narezanim kupusom, ali nemojte pretjerati s količinom već stavite onoliko koliko ćete potrošiti u roku dva mjeseca da se ne pokvari. Narezano će se zelje najbrže ukiseliti jer je sitno.
Kada ste napunili posudu, počnite unutra lijevati mješavinu vode i soli koju ste dobro promiješali da se sol otopi.
Kada ste napunili posudu vodom do vrha, na vrh stavite dasku i na to stavite uteg tako da sve sigurno ostane u posoljenoj vodi. Na primjer, nekad je to bio kamen, sad možete staviti lonac ili veliku bocu vode napunjenu vodom.
Napunjenu posudu prvih 30 dana ostavite na mjestu gdje je temperatura od 15 do 20 stupnjeva. Taj period je najvažniji u cijelom procesu kiseljenja.
Idućih mjesec dana posudu stavite na hladno, na primjer na balkon ili u ostavu koja se ne grije. Nakon toga možete početi koristiti kiseli kupus, krenuvši s onim sitno narezanim jer se taj prvi ukiselio.
Važno je da vam je tekućina u kojoj se kiselio kupus bistre boje, nikako mutne.