Zagrijte pećnicu na 180°C. Namažite kalup za kuglof uljem i posipajte oštrim brašnom. Paziet da sve bude obloženo kako se kuglof ne bi zalijepio.
Dodajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol u veliku zdjelu. Dodajte i mlijeko, ulje i jabučni ocat i miješajte dok se ne sjedini u glatku smjesu.
Polovicu smjese izlijte u drugu zdjelu. Dodajte kakao pa promiješajte da ne bude grudica.
Naizmjence stavljajte svijetlu i tmnu smjesu u pripremljeni kalup za kuglof pa još malo promiješajte drškom vilice ili žlice da se napravi mramorni efekt. Pazite da tijekom toga ne zagrebete po kalupu jer ćete skinuti sloj ulja i brašna, pa će se smjesa zalijepiti dok se peče.
Pecite kuglof 50-60 minuta ili dok ne ubodete čačkalicu koja izlazi suha (ne želite da ostane sirove smjese u sredini).
Prohladite u kalupu, pa prijeđite oštricom noža između stranice kalupa i pečenog kuglofa da odvojite eventualne zapečene dijelove, pa istresite na rešetku za hlađenje (ili tanjur) i ohladite do kraja. Posipajte šećerom u prahu i režite.