Veganski mramorni kuglof na šalice

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Veganski mramorni kuglof na šalice by Shutterstock Shutterstock

Mramorni kuglof na šalice, i to bez jaja i maslaca, savršen je za dane kad kod kuće nemate gotovo ništa.

Sastojci

Broj porcija
12
3 šalice + 8 žlicaglatkog brašna
2 šalicešećera
1prašak za pecivo
½ žličicesode bikarbone
1 prstohvatsoli
2 šalicebiljnog mlijeka
8 žlicaulja
2 žlicejabučnog octa
3 žlicekakaa
Napomena: *šalica je od 200 ml.

Priprema

1 Upalite pećnicu i pripremite kalup

Zagrijte pećnicu na 180°C. Namažite kalup za kuglof uljem i posipajte oštrim brašnom. Paziet da sve bude obloženo kako se kuglof ne bi zalijepio.


2 Napravite smjesu

Dodajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol u veliku zdjelu. Dodajte i mlijeko, ulje i jabučni ocat i miješajte dok se ne sjedini u glatku smjesu.


Polovicu smjese izlijte u drugu zdjelu. Dodajte kakao pa promiješajte da ne bude grudica.


3 Stavite u kalup

Naizmjence stavljajte svijetlu i tmnu smjesu u pripremljeni kalup za kuglof pa još malo promiješajte drškom vilice ili žlice da se napravi mramorni efekt. Pazite da tijekom toga ne zagrebete po kalupu jer ćete skinuti sloj ulja i brašna, pa će se smjesa zalijepiti dok se peče.


4 Ispecite

Pecite kuglof 50-60 minuta ili dok ne ubodete čačkalicu koja izlazi suha (ne želite da ostane sirove smjese u sredini).


Prohladite u kalupu, pa prijeđite oštricom noža između stranice kalupa i pečenog kuglofa da odvojite eventualne zapečene dijelove, pa istresite na rešetku za hlađenje (ili tanjur) i ohladite do kraja. Posipajte šećerom u prahu i režite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.