Bosanski lonac

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
4h
Ukupno vrijemeUkupno
4h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Bosanski lonac by Shutterstock Shutterstock

Bosanski lonac izvorno je jelo bosanskih rudara. Priprema se s kombinacijom mesa i povrća koje se dugo i lagano kuha.

Sastojci

Broj porcija
8
400 gjunetine
3luka
5 režnjačešnjaka
sol, papar
3krumpira
3mrkve
0,5korijena celera s listom
1korijen peršina s listom
2svježe paprike
4rajčice
3 žliceulja
1,5 lvode

Priprema

1Pripremite sastojke

Meso narežite na veće komade, luk na ploške, očistite češnjak. Kupus narežite na šire rezance, krumpir na osmine ili četvrtine, mrkvu, celer, peršin na veće kolutove, a lišće peršina i celera krupno nasjeckajte. Papriku na komade i rajčice na veće kriške.


2Pripremite bosanski lonac

Meso kratko prepržite na malo ulja i složite dio na dno posude.


Izaberite duboku i široku posudu koju možete poklopiti i koja može podnijeti pripremu u pećnici (vatrostalna).


Na meso sad slažite povrće redom koji želite, pa ponavljajte slojeve mesa i povrća dok sve ne potrošite, a završite s rajčicom.


Svaki red posolite i popaprite, a kad ste sve složili, zalijte vodom, ali vodite računa da vam ostane nekoliko slobodnih centimetara do ruba posude, da tekućina koju će otpustiti povrće ima mjesta za kuhanje.


3 Skuhajte na štednjaku pa u pećnici

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva, a lonac stavite na štednjak, pa kad zakuha, poklopite i stavite u pećnicu. Pecite 3 i pol do 4 sata.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.