Janjeća sarmica

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 35min
KompliciranostTežina
Cijena
Janjeća sarmica

Ove recepte našli smo u magazinu Praktična žena iz 1975. godine, a nazvani su receptima "idealnih žena Jugoslavije" zbog istoimenog tadašnjeg izbora za - idealnu ženu Jugoslavije.

Sastojci

Broj porcija
4
600 gjanjećih iznutrica (jetrica, srce, pluća, slezena i trbušna maramica)
250 griže, kuhane
1 glavicaluka, sitno nasjeckanog
3jaja, razmućena
250 mlmlijeka
1 vezicaperšina
lovorov list
sol i papar prema ukusu

Priprema

1Skuhajte iznutrice

Jetrica, srce i ostatak iznutrica kuhati u slanoj vodi zajedno s lovorovim listom oko 45 minuta. Nakon kuhanja, pustiti da se malo ohladi pa samljeti pomoću električne sjeckalice ili sitno nasjeckati s nožem.


2Dinstajte luk pa dodajte iznutrice i skuhanu rižu

U tavi na ulju dinstajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša. Kada je luk omekšao, dodajte mu prokuhane i usitnjene iznutrice i sve skupa dobro izmiješajte. Dodajte nasjeckanu vezicu peršina te začinite solju i paprom prema vlastitom ukusu. Dinstajte oko 10 minuta, a pred kraj dodajte rižu koju ste prethodno skuhali. Smjesu maknite s vatre i kad se malo ohladila dodajte razmućena jaja.


3Nadjenite janjeću maramicu pripremljenom smjesom

Uzmite janjeću maramicu, dobro ju operite i rasprostrite na radnoj površini. Punite ju pripremljenom smjesom i pripremite u obliku savijače. Tako pripremljenu punjenu maramicu stavite u vatrostalnu posudu i prelijte sa smjesom ratmućenih jaja i mlijeka.


4Pecite na 180 °C dok ne dobije zlatno-žutu boju

Pecite u dobro zagrijanoj pećnici dok ne dobije zlatno-žutu boju i dobro se zapeče (oko 30 minuta).


Tradicionalno se ovo jelo služi preliveno s malo kiselog mlijeka.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.