Japrak

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Japrak by Shutterstock Shutterstock

Sarma je jelo izvorno iz Turske koje se priprema na brojne načine, a jedan od njih je i japrak koji se najčešće priprema s listom vinove loze.

Sastojci

Broj porcija
6
500 gmljevenog telećeg mesa
3luka
150 griže
1 prstohvatsoli i papra
1 žličicamljevene crvene paprike
100 gmaslaca
100 mlmaslinovog ulja
1rajčica
2 žličicesvježeg peršina
listovi mlade vinove loze

Priprema

1Skuhajte lišće vinove loze

Mlado lišće vinove loze operite, stavite u lonac s mlakom vodom i posolite. Čim voda provrije maknite s vatre, vodu procijedite i ostavite lišće da se ohladi.


2Pripremite punjenje

Sitno isjeckajte luk i dodajte maslac te stavite na laganu vatru da se pirja. Potom dodajte mljevenu crvenu papriku, papar i sol po ukusu.


Smjesu pomiješajte s mljevenim mesom, opranom rižom i sitno sjeckani peršinom.


4Skuhajte sarme

U list vinove loze stavite jednu žlicu smjese i zamotajte u sarmu, krajeve dobro zatvorite.


Poredajte ih u lonac i dodajte sitno nasjeckanu rajčicu, vodu, maslinovo ulje te ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 45 minuta.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.