Bosanska kuhinja

Bosanska kuhinja pravi je mix istoka i zapada. U jelima, pa tako i u ovim našim receptima, vidi se snažan utjecaj Turske, ali i Mediterana i Austrije.

Bosanska kuhinja
Burek sa sirom
(22)
1h

Burek, tvrde naši susjedi iz Bosne, može biti samo od mesa, a sve ostalo su pite. No burek je originalno iz Turske, a tamo ga najčešće pripremaju upravo sa sirom. Pita ili burek, svi se možemo složiti da je najbolji kad je poslužen topli uz čašu hladnog jogurta.

Mini burek sa špinatom
(18)
50min

Ovaj recept odličan je kad ste u stisci s vremenom i nemate kad razvlačiti domaće kore. A evo kako ga i sami relativno brzo možete pripremiti.

Brza pita sa sirom
(13)
40min

Ova pita idealna je ako nemate previše slobodnog vremena na raspolaganju, a opet želite pripremiti nešto ukusno. Kore za pitu potrebno je oblikovati u lepezu, a zatim preliti nadjevom i staviti u pećnicu.

Baklava
(12)
1h 30min

Iako je baklava prava kalorijska bomba, ok je pojesti komad s vremena na vrijeme.

Somun
(10)
1h 16min

Priprema somuna ili lepinje, tankog, mekanog i rupičastog peciva, priprema se od baznih sastojaka - brašna, vode, soli i kvasca. Mesna jela, a pogotovo ćevapi bit će još ukusniji uz ovu domaću lepinju.

Japrak
(6)
1h 5min

Sarma je jelo izvorno iz Turske koje se priprema na brojne načine, a jedan od njih je i japrak koji se najčešće priprema s listom vinove loze.

Sogan dolma
(14)
1h 40min

Sogan dolma jelo je koje potječe iz Turske, ali se već odavno smatra neizostavnim dijelom bosanske kuhinje.

Bosanske ružice
(11)
1h 10min

Ovo je tradicionalni recept za sočne bosanske ružice s orasima. Ako želite napraviti nešto slično baklavi, ružice su ipak jednostavniji izbor, a opet vrlo fine.

Pita krumpiruša
(9)
1h 45min

Pripremite pitu po ovom receptu i nitko vam neće vjerovati da ste je vi radili. Hrskavo tijesto punjeno sočnim nadjevom od krumpira najbolje paše uz čašu jogurta.

Tulumbe
(4)
1h 15min

Za ove zanimljive kolače koji se prže u ulju trebat ćete slastičarsku špricu kako biste dobili prepoznatljivi rebrasti oblik.

Domaća tahan halva
(4)
30min

Poznat slatkiš iz turske kuhinje.

Lokum
(4)
1h 50min

Lokum je recept turske kuhinje rasprostranjen u svim zemljama u kojima je vladalo Osmansko carstvo, a vjeruje se da njegova receptura postoji još od kasnih 1700.-ih.

Lepinje
(11)
2h 20min

Jednostavne lepinje ili turske pogačice izvrsne su kao pecivo za doručak, a slažu se i sa svim mogućim slanim i slatkim namazima, posebno sa svježim sirom i vrhnjem. Naravno, neizostavne su uz ćevape.

Bosanski lonac
(7)
4h 20min

Bosanski lonac izvorno je jelo bosanskih rudara. Priprema se s kombinacijom mesa i povrća koje se dugo i lagano kuha.

Hurmašice
(5)
40min

Recept za hurmašice definitivno spada u jeftine i jednostavne kolače. Sastojke gotovo uvijek imate kod kuće, a u smjesu možete dodati i bademe, orahe ili kokos.

Sarajevski ćevapi
(12)
4h 10min

Svima najpoznatije jelo Bosne i Hercegovine, ćevapi. Danas postoje četiri službeno priznate vrste ćevapa, nazvane po gradovima u kojima su izumljeni, pri čemu svaki grad tvrdi da je njihova verzija najbolja. Najčešće se poslužuju u somunu s kockicama luka i kuglicom kajmaka.

Tufahije
(8)
40min

Tufahija je slatko jelo od kuhanih jabuka koje su punjene kremom od mljevenih oraha i tučenih bjelanjaka, a zatim pečene u pećnici i poslužene sa šlagom. Ovaj poznati recept bosanske kuhinje svoje korijene vuče iz Perzije. Ako želite malo laganiju verziju ove slastice, smanjite količinu šećera i oraha.

Burek s mesom
(11)
1h

Ima li uopće netko da ne voli ukusan i hrskav burek s mesom? Index Recepti donose vam recept za odličan burek s mesom. Ispekli smo ga i sami testirali. Sjajan je, stvarno.

Burek (pita) sa sirom
(3)
1h

Najjednostavniji burek (pita) sa sirom sa kupovnim korama i bez motanja kora. Ovaj burek je toliko mekan i sočan da ga više nikada nećete raditi na neki drugi način.

Index kuhinja

Mekani bubble kruh: Jednostavan, a kad se ispeče izgleda kao nacrtan

Mekani bubble kruh: Jednostavan, a kad se ispeče izgleda kao nacrtan

NAPRAVITE kruh u obliku loptica razne veličine, posebno je fora za doručak jer ga možete jesti sa slatkim, ali i slanim dodacima. Nije loš izbor ni kad vam dolaze gosti jer nije dosadan kao obični kruh.
Super je i topla i hladna: Slana pita sa sirom, šunkom i povrćem

Super je i topla i hladna: Slana pita sa sirom, šunkom i povrćem

OVA slana pita super je za doručak, ručak, večeru ili kad vam dolazi ekipa na druženje, a što je najvažnije - jako jednostavno i brzo se priprema.