Bosanska kuhinja

Bosanska kuhinja pravi je mix istoka i zapada. U jelima, pa tako i u ovim našim receptima, vidi se snažan utjecaj Turske, ali i Mediterana i Austrije.

Bosanska kuhinja
Burek sa sirom
(29)
1h

Burek, tvrde naši susjedi iz Bosne, može biti samo od mesa, a sve ostalo su pite. No burek je originalno iz Turske, a tamo ga najčešće pripremaju upravo sa sirom. Pita ili burek, svi se možemo složiti da je najbolji kad je poslužen topli uz čašu hladnog jogurta.

Mini burek sa špinatom
(18)
50min

Ovaj recept odličan je kad ste u stisci s vremenom i nemate kad razvlačiti domaće kore. A evo kako ga i sami relativno brzo možete pripremiti.

Somun
(10)
1h 16min

Priprema somuna ili lepinje, tankog, mekanog i rupičastog peciva, priprema se od baznih sastojaka - brašna, vode, soli i kvasca. Mesna jela, a pogotovo ćevapi bit će još ukusniji uz ovu domaću lepinju.

Japrak
(6)
1h 5min

Sarma je jelo izvorno iz Turske koje se priprema na brojne načine, a jedan od njih je i japrak koji se najčešće priprema s listom vinove loze.

Klepe
(9)
55min

Klepe se nazivaju i bosanskim raviolima ili mantijama, jer se pripremaju na sličan način. Mali su komadi tijesta punjeni smjesom od mesa, luka i češnjaka i posluženi s velikom količinom začinjenog kiselog vrhnja. Jednom kada ih počnete jesti nećete moći prestati. Nastavit ćete uzimati jedan za drugim, a taman kad pomislite da ste gotovi... jednostavno si nećete moći pomoći–i pojest ćete još jedan, pa još jedan...

Kljukuša
(8)
55min

Jednostavno staro seljačko jelo koje se sprema od jednostavnih namirnica koje su seljačka domaćinstava uvijek imala. Ovo jelo potiče još iz osmanskog doba, a zbog relativno lake pripreme je jedno od osnovnih i tradicionalnih jela bosanske kuhinje.

Sogan dolma
(14)
1h 40min

Sogan dolma jelo je koje potječe iz Turske, ali se već odavno smatra neizostavnim dijelom bosanske kuhinje.

Mini pite s blitvom i sirom
(6)
1h 30min

Za ove mini pite vam ne treba puno sastojaka, priprema traje jako kratko, a okus je savršen. Ono što ovo jelo čini toliko savršenim je definitivno domaća blitva iz maminog vrta. Blitva je izuzetno cijenjena biljka, a u doba starih Grka i Rimljana smatrana je čudotvornom biljkom. Gotovo da nema vitamina ili minerala koji nisu u određenoj količini prisutni u blitvi.

Pitice sa sirom i špinatom
(6)
45min

Mini pite sa sirom i špinatom od jednostavnog vučenog tijesta.

Tufahije
(5)
30min

Kad sam prvi puta u Sarajevu jela tufahije zaljubila sam se u njih na prvu. Radim ih po mom nekom receptu a Vi možete slobodno dodati više šećera ili dadati neke začine poput vanilije, klinčića, na vrh šlaga, čokoladu ili komadiće oraha.

Baklava s orasima i čokoladom
(5)
1h 32min

Orasi + čokolada + domaće čokoladne kore + agda = bombastična baklava❤️

Lokum
(5)
1h 50min

Lokum je recept turske kuhinje rasprostranjen u svim zemljama u kojima je vladalo Osmansko carstvo, a vjeruje se da njegova receptura postoji još od kasnih 1700.-ih.

Zeljanica s razvučenim jufkama
(5)
1h 40min

Zeljanica s razvučenim jufkama po receptu Ines Škrobo iz grupe Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Kraljica baklava
(5)
1h 20min

Ovdje prestaje potraga za savršenom baklavom, jer kada je probate shvatit ćete da je to upravo ova. Jednom riječju savršena!

Pita krumpiruša
(9)
1h 45min

Pripremite pitu po ovom receptu i nitko vam neće vjerovati da ste je vi radili. Hrskavo tijesto punjeno sočnim nadjevom od krumpira najbolje paše uz čašu jogurta.

Domaća tahan halva
30min

Poznat slatkiš iz turske kuhinje.

Tulumbe
1h 15min

Za ove zanimljive kolače koji se prže u ulju trebat ćete slastičarsku špricu kako biste dobili prepoznatljivi rebrasti oblik.

Brza pita sa sirom
(15)
40min

Ova pita idealna je ako nemate previše slobodnog vremena na raspolaganju, a opet želite pripremiti nešto ukusno. Kore za pitu potrebno je oblikovati u lepezu, a zatim preliti nadjevom i staviti u pećnicu.

Lepinje
(11)
2h 20min

Jednostavne lepinje ili turske pogačice izvrsne su kao pecivo za doručak, a slažu se i sa svim mogućim slanim i slatkim namazima, posebno sa svježim sirom i vrhnjem. Naravno, neizostavne su uz ćevape.

Index kuhinja

Meghan Markle vraća se na male ekrane, vodit će kulinarsku emisiju

Meghan Markle vraća se na male ekrane, vodit će kulinarsku emisiju

VOJVOTKINJA od Sussexa Meghan Markle vraća se na male ekrane, a uskoro bismo ju na Netflixu trebali gledati u kulinarskoj emisiji.
Kava bez kofeina potencijalno bi mogla biti nesigurna za konzumaciju

Kava bez kofeina potencijalno bi mogla biti nesigurna za konzumaciju

PIJETE kavu bez kofeina? Čini se da bi vaša kava mogla biti poslužena s dodatkom kemikalija. Naime, zrna kave bez kofeina su kao standardna zrna kave, samo što se iz njih ukloni stimulans kofeina, no način na koji se to radi pomalo je kontroverzan i predmet je brojnih rasprava.
U Poreču održani 15. Svijet malvazija i 30. Ocjenjivanje vina, ovo su pobjednici

U Poreču održani 15. Svijet malvazija i 30. Ocjenjivanje vina, ovo su pobjednici

U POREČU su 10. i 11. travnja održani 15. Svijet malvazija i 30. Ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića, a na ocjenjivanje je pristiglo rekordnih 740 uzoraka vina, od čega 340 malvazija iz 11 zemalja te 75 uzoraka jakih alkoholnih pića.