Somun

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
16min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 16min
KompliciranostTežina
Cijena
Somun
Priprema somuna ili lepinje, tankog, mekanog i rupičastog peciva, priprema se od baznih sastojaka - brašna, vode, soli i kvasca. Mesna jela, a pogotovo ćevapi bit će još ukusniji uz ovu domaću lepinju.

Sastojci

Broj porcija
7
15 gsvježeg kvasca
250 mlvode
1 žlicašećera
1 žličicasoli
50 mlulja
400 goštrog brašna

Priprema

1Aktivirajte kvasac

Sjedinite kvasac, vodu i šećer.


2Sjedinite sastojke

Dodajte malo brašna i miješajte vilicom, zatim dodajte i 25 ml ulja i sol. Izmiješajte pa postepeno dodajte još malo brašna, cijelo vrijeme miješajući vilicom, dok se smjesa ne zgusne.


3Zamijesite tijesto

Nakon što više ne budete mogli miješati vilicom, nastavite mijesiti rukom, postepeno dodajući brašno. Tijesto bi vam trebalo ispasti mekano i pomalo ljepljivo. Dodajte ostatak ulja i još malo premijesite te ostavite 10-ak minuta.


4Oblikujte kuglice od tijesta

Od tijesta odvajajte komade veličine šake pa ih oblikujte u loptice.


5Stavite loptice na lim za pečenje

Lim za pečenje dobro pobrašnite te na njega slažite loptice. Pazite da između ostavljate razmak.


6Ostavite da tijesto naraste

Tijesto ostavite 10 do 15 minuta odmori i naraste.


7Oblikujte tijesto

Pobrašnite prste pa raširite loptice tako da ih od sredine prema krajevima lagano stišćete. Pobrašnite tijesto, prekrijte plastičnom folijom kako se ne bi osušilo. Ostavite 10 do 15 minuta da odmori.


8Pecite

Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva. Somune ubacite u donji dio pećnice, pecite 5 minuta, zatim prebacite u sredinu i pecite još otprilike 3 minute dok ne porumene.


9Izvadite iz pećnice

Izvadite iz pećnice, prekrijte krpom i ostavite 10-ak minuta da odstoje. Prije posluživanja brašno očistite krpom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.