Vrilica

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Vrilica by youtube
Vrilica by Ines Skrobo Ines Skrobo

Tradicionalni recept koji podsjeća na djetinjstvo, svako podneblje ima svoj način, ali i naziv. Imena ovog jela zapravo potječu iz specifičnog postupka pripreme, brašno se prelijeva kipućom vodom i tako je i jelo nazvano "oparuša" ili "vrilica". Ovo je jelo pripremljeno od jeftinih sastojaka, ukusno je i lako za pripremiti, a u originalnom se receptu umjesto vrhnja za kuhanje koristi kajmak. Recept je napisala naša čitateljica Ines Škrobo na Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?


Nazivi: Vrilica, Oparuša, Pleska, Kasikača, Sirotinjska pita

Sastojci

Broj porcija
8
450 gbrašna
700 mlvode
2 žličicesoli
0,5 vrećicepraška za pecivo
300 mlmlijeka
100 mlvrhnja za kuhanje (ili kiselog)
2 žlicemaslaca
1 žličicasoli

Priprema

1 Pripremite tijesto

U lonac stavite vodu da proključa. U zdjeli pomiješajte brašno i sol, zatim počnite brašno prelijevati kipućom vodom. Miješajte kuhačom, a vodu dodajte postepeno.


Kada dobijete željenu gustoću (smjesa treba biti jako gusta), dodajte prašak za pecivo i ponovno dobro izmiješajte. Pripremite okrugli lim za pečenje, nauljite ga rukom i u njega prebacite tijesto.


Tijesto nekoliko puta okrenite na ulju lima za pečenje. Prstima ga ravnomjerno rasporedite po limu kako bi prekrilo cijelu površinu. Rubom žlice tapšajte tijesto i tako napravite oblike, dekoraciju po želji.


2 Pecite

Pecite 30 minuta na 230°C dok ne dobije bakrenu boju. Pred kraj pečenja, pitu možete preliti sa 100 ml mlijeka i vratiti u pećnicu još 10 minuta.


3 Pripremite preljev

Pred kraj pečenja, pripremite preljev. U mlijeko dodajte vrhnje, sol i maslac i stavite na vatru da se maslac istopi.


Pečenu pitu prelijte preljevom i vratite u pećnicu na još 10 minuta kako bi se gornji dio zapekao. Dobar tek!