Kruh koji se ne mijesi

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
21h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Kruh koji se ne mijesi by youtube
Kruh koji se ne mijesi
U posljednje vrijeme, ovo je jedan od najpopularnijih recepata. Ne zahtijeva miješenje, posebne sastojke ni opremu. Jedino što zahtijeva je vrijeme. Za ovaj kruh trebat će vam 24 sata, ali čekanje se isplati jer rezultira savršenom štrucom kruha. Korica je zapečena i hrskava, a unutrašnjost mekana i puna mjehurića. Ako volite rustikalni kruh iz krušne peći, ovo je pravi recept za vas.

Sastojci

Broj porcija
4
430 gglatkog brašna
¼ žličicesuhog kvasca
2 žličicesoli
390 mlvode
Kukuruzne ili pšenične mekinje, po potrebi

Priprema

1 Pomiješajte sastojke

U velikoj zdjeli izmiješajte suhe sastojke. Dodajte vodu i miješajte dok se sve ne sjedini i više ne bude grudica brašna. Tijesto bi trebalo biti ljepljivo i kompaktno. Posudu prekrijte plastičnom folijom i ostavite da stoji najmanje 12 sati, idealno 18 sati, na sobnoj temperaturi.


2 Preklopite

Vidjet ćete da je tijesto za kruh spremno ako je pahuljasto i puno mjehurića. Pobrašnite podlogu za rad i stavite tijesto. Pospite ga s još malo brašna te ga lagano prema sredini preklopite jednom ili dvaput. Lagano ga prekrijte plastičnom folijom i ostavite da „odmara“ još 15-ak minuta.


3Oblikujte

Koristeći dovoljno brašna da vam se tijesto ne lijepi za površinu ili po prstima, nježno i brzo ga oblikujte u kuglu. Pamučnu krpu dobro prekrijte brašnom, pšeničnim ili kukuruznim mekinjama. Kuglu tijesta spojenom stranom prema dolje odložite na krpu pa pospite s još malo brašna, pšeničnih ili kukuruznih mekinja. Prekrijte ga još jednom pamučnom krpom i ostavite da „odmori“ još 2 sata. Tijesto je spremno kada se udvostručilo u obujmu i ne vraća se lako kada ga bocnete prstom. 


4 Zagrijte pećnicu

Barem pola sata prije nego što je tijesto spremno, zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Dok se pećnica zagrijava, u nju stavite gusanu, emajliranu ili vatrostalnu posudu. Kada je tijesto spremno, posudu pažljivo izvadite iz pećnice. 


5Pecite

Tijesto pažljivo prebacite u posudu (spojenom stranom prema gore) te lagano protresite jednom ili dvaput. Poklopite i pecite 30 minuta, zatim otklopite te pecite još 15 do 20 minuta dok kruh ne postane zlatan. Izvadite ga iz posude u kojoj se pekao, na dasku ili rešetku, i ostavite da se ohladi. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.