Krafne

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Krafne by youtube
Krafne
Prozračne i mekane krafne koje se tope u ustima simbol su poklada. Ovi debeljuškasti kolačići obradovat će vaše najmlađe, a vas će sigurno vratiti u djetinjstvo. Za krafne ne postoji nekakav originalni recept, ali zato svaka domaćica ima svoj za kojeg tvrdi da je najbolji, koji ima onaj neki tajni sastojak pomoću kojega krafne ispadnu fantastično. Ako ste još uvijek u potrazi za savršenim receptom, možete prestati tražiti jer uz ovaj recept krafnice baš uvijek ispadnu baš onako kako treba.

Sastojci

Broj porcija
15
40 gsvježeg kvasca
1 žlicašećera, za kvasac
250 mltoplog mlijeka
1jaje
2žumanjka
4 žliceulja
1 žlicašećera
2 žliceruma ili rakije
500 gglatkog brašna
10 gvanilin šećera
prstohvat soli
1 lulja za prženje
šećer u prahu za posipanje krafni

Priprema

1 Aktivirajte kvasac

Zagrijte mlijeko te odvojite 150 ml u koje ćete dodati izmrvljeni kvasac i žlicu šećera. Ostavite smjesu na toplome 10-ak minuta kako bi narasla. U slučaju da vam smjesa ne naraste, ponovite postupak s novom kockom kvasca.


2 Sjedinite sastojke

Umutite jaje, žumanjke, šećer, rum ili rakiju, četiri žlice ulja i vanilin šećer. Trebali biste dobiti pjenastu smjesu.


3 Umijesite tijesto

Tijesto umijesite ručno ili mikserom. Na mikser pričvrstite nastavak za tijesto pa u posudu dodajte brašno, smjesu s kvascem, smjesu s jajima, koricu limuna i prstohvat soli te umijesite tijesto.


Postepeno dolijevajte ostatak toploga mlijeka. Trebali biste dobiti kompaktno, ali pomalo ljepljivo tijesto. Kada se tijesto počne odvajati od posude, prestanite miksati i nastavite mijesiti ručno.


Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i umijesite u glatko tijesto koje se ne bi trebalo lijepiti po rukama. 


4 Ostavite da tijesto naraste

Tijesto prekrijte čistom krpom i ostavite sat vremena na toplom da naraste. Nakon što je tijesto naraslo, vratite ga na pobrašnjenu podlogu. Razvaljajte na debljinu od otprilike 1,5 cm.


5 Izrežite

Okruglim rezačem za kekse ili čašom izrezujte krugove od tijesta i stavljajte ih sa strane, na pobrašnjenu podlogu. Ostatak tijesta ponovno malo premijesite pa izrežite krugove. Ostavite krafne 15-ak minuta da još malo narastu. 


6 Zagrijte ulje

U dublji lonac dodajte litru ulja i zagrijte. Kako biste provjerili je li ulje dovoljno vruće, možete u njega uroniti vrh kuhače oko koje bi se ravnomjerno trebali stvoriti mjehurići.


7 Smanjite vatru

Smanjite vatru i možete početi stavljati krafne u ulje. Prvo biste trebali stavljati one krafne koje su malo više narasle od ostalih.


Stavljajte ih tako da na ulje prvo stavljate gornju stranu, a ne onu koja je bila u brašnu. Stavljajte po 3 do 4 krafne. 


8 Pecite

Krafne poklopite i pecite 1 do 2 minute, zatim ih okrenite i pecite otklopljene još minutu.


9 Stavljajte na papirnate ručnike

Pladanj za posluživanje obložite papirnatim ručnicima te na njega stavljajte gotove krafne kako bi se upio višak masnoće. 


10 Posipajte šećerom u prahu

Krafne ohladite te ih posipajte šećerom u prahu, a možete ih, po želji, i napuniti tako da malo razrežete vrh te udubinu napunite punjenjem po želji.


Možete ih napuniti i uz pomoć dresir vrećice, a u tom slučaju ćete puniti kroz sredinu krafne. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.