Pogača/pinca

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 35min
KompliciranostTežina
Cijena
Pogača/pinca by Jakov Harambašić @chef_hjakov Jakov Harambašić @chef_hjakov
Pogača/pinca by Jakov Harambašić @chef_hjakov Jakov Harambašić @chef_hjakov
Pogača/pinca by Jakov Harambašić @chef_hjakov Jakov Harambašić @chef_hjakov

Chef Jakov Harambašić donosi recept za tradicionalnu uskršnju pincu i ističe da uskršnja pogača/pinca zahtjeva veliku pažnju i koncentraciju, a povrh svega ljubav te da je sam proces izrade poprilično dugotrajan kao i kod svega što nestane u tren, zar ne?


Sastojci

Broj porcija
12
8žumanjaka
4bjelanjka
1cijelo jaje
350 gšećera
100 mlulja
100 gmaslaca
1 kgbrašna za dizana tijesta
1 žličicaruma
250 mlmlijeka
1svježi kvasac
2vanilin šećera
230 mltoplog mlijeka
naribana korica limuna
naribana korica naranče
grožđice po želji

Priprema

1Dignite kvasac

Kvasac stavite u 100 ml toplog mlijeka i izmutite pjenjačom.

Poklopite i ostavite na toplom da se kvasac digne otprilike 15 minuta.


2Posebno izradite bjelanjke i žumanjke

Od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg.

U žutanjke dodajte ostatak šećera i vanilin šećer i mutite dok ne dobijete kremastu smjesu.

Smjesi postepeno dodajte prethodno izrađene bjelanjke. 

Zatim dodajte grožđice, naribanu koricu limuna, naribanu koricu naranče, ulje, maslac i rum.

Sve dobro sjedinite.


3Dodajte dignuti kvasac i brašno i umijesite tijesto

Smjesi dodajte kvasac pa postepeno dodajte 800 g brašna, uz konstantno miješanje kuhačom. Laganim pokretima umijesite tijesto.

Dodajte ostatak toplog mlijeka i nastavite kuhačom mijesiti tijesto sve dok ne postane kompaktno, odnosno dok se ne krene odvajati od stjenke posude.


4Ostavite tijesto da se diže

Tijesto je poprilično masno i teško, što usporava njegovo dizanje. Sam postupak trajati će nešto duže nego kod klasičnih dizanih tijesta.

Obzirom na sve navedeno, tijestu je potrebna toplina.

Obratite pažnju da je na toplom i po mogućnosti posudu zamotajte kuhinjskom krpom.

Pustite tijesto da se udvostruči.


5Dignuto tijesto premjesite

Nakon što se tijesto udvostručilo prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i premjesite.

Razdijelite na 2 do 4 jednaka djela, ovisno koju veličinu pince želite.

Tijesto rukama oblikujte u pogaču.


6Premjestite ih u lim za pečenje

Pogače složite na pobrašnjene limove za pečenje i ponovno ostavite na toplom da se udvostruče.


7Premažite pince jajetom i stavite peći

Cijelo jaje umutite pjenjačom i premažite pince.

Zarežite ih, pospite šećerom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 stupnjeva 30-35 minuta.