U toplo mlijeko razmrvite kvasac, dodajte šećer i sol i pustite da malo nabubri.
U zdjelu stavite oko 300 g oštrog brašna, ulijte mlijeko s dignutim kvascem i počnite miješati drvenom kuhačom. Malo po malo, dodajte brašna koliko treba da, kako baka Mira objašnjava, tijesto ne bude ni mekano ni tvrdo.
Dodajte sad ulje i miješajte dalje, dok se tijesto ne počne odvajati od stranica zdjele. Pustite ga da se digne, a za to vrijeme napravite nadjev kojim ćete premazati razvaljano tijesto.
Mast, žumanjke i šećer dobro izmiješajte da nastane glatka smjesa.
Dignuto tijesto podijelite na dva jednaka dijela, razvaljajte u oblik pravokutnika na debljinu oko pola centimetra i svaki pravokutnik premažite pripremljenim nadjevom.
Ostavite par žlica nadjeva sa strane jer će vam trebati za premazati gužvare prije pečenja.
Po nadjevu rasporedite grožđice i zarolajte gužvare. Svaku malo rastegnite i preklopite na pola, pa ispletite kao da radite jednostavnu pletenicu s dva kraka.
Upalite pećncu da se grije na 190 stupnjeva.
Premjestite svaku štrucu u zaseban kalup, poslužit će vam onaj za kruh, i pustite da se dignu, oko 20 do 30 minuta. Prije pečenja ih premažite ostatkom nadjeva i pecite 45 minuta.
Pustite desetak minuta da se gužvara malo prohladi, a onda narežite.