Bake kuhaju: Gužvara

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Bake kuhaju: Gužvara
Bake kuhaju: Gužvara by youtube

Baka Mira iz sela Vlahović kraj Petrinje pokazala nam je kako pripremiti tradicionalnu gužvaru.

Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

750 mlmlijeka
1 kockasvježeg kvasca (40 g)
1 žlicašećera
1 prstohvatsoli
oštro brašno, po potrebi
4 žlicesuncokretovog ulja

Nadjev

4 žlicesvinjske masti
8žumanjaka
250 gšećera
1 vrećicavanilin šećera
200 ggrožđica

Priprema

1 Napravite tijesto

U toplo mlijeko razmrvite kvasac, dodajte šećer i sol i pustite da malo nabubri.


U zdjelu stavite oko 300 g oštrog brašna, ulijte mlijeko s dignutim kvascem i počnite miješati drvenom kuhačom. Malo po malo, dodajte brašna koliko treba da, kako baka Mira objašnjava, tijesto ne bude ni mekano ni tvrdo.


Dodajte sad ulje i miješajte dalje, dok se tijesto ne počne odvajati od stranica zdjele. Pustite ga da se digne, a za to vrijeme napravite nadjev kojim ćete premazati razvaljano tijesto.


2 Napravite nadjev

Mast, žumanjke i šećer dobro izmiješajte da nastane glatka smjesa.


3 Razvaljajte i nadjenite

Dignuto tijesto podijelite na dva jednaka dijela, razvaljajte u oblik pravokutnika na debljinu oko pola centimetra i svaki pravokutnik premažite pripremljenim nadjevom.


Ostavite par žlica nadjeva sa strane jer će vam trebati za premazati gužvare prije pečenja.


Po nadjevu rasporedite grožđice i zarolajte gužvare. Svaku malo rastegnite i preklopite na pola, pa ispletite kao da radite jednostavnu pletenicu s dva kraka.


4 Ispecite

Upalite pećncu da se grije na 190 stupnjeva.


Premjestite svaku štrucu u zaseban kalup, poslužit će vam onaj za kruh, i pustite da se dignu, oko 20 do 30 minuta. Prije pečenja ih premažite ostatkom nadjeva i pecite 45 minuta.


Pustite desetak minuta da se gužvara malo prohladi, a onda narežite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.