Salenjaci

Vrijeme pripremePriprema
1h 10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Salenjaci by Shutterstock Shutterstock

Prhka peciva koja teksturom podsjećaju na lisnato tijesto. Najčešće se pune džemom od šljive i rade u zimsko vrijeme, posebno u vrijeme kolinja kad je salo viška. Dobro ohlađeno salo je važan sastojak, no bitna je i metoda preklapanja dizanog tijesta kako bi se slojevi zadržali i nakon pečenja.

Sastojci

Broj porcija
20
800 gglatkog brašna
500 mlmlijeka
1 kocka svježeg kvasca
prstohvat soli
2jaja
300 gsala
pekmez od šljiva za punjenje, po potrebi
šećer u prahu za posipanje

Priprema

1 Pripremite kvasac

Zagrijte mlijeko tako da bude toplo, dodajte kvasac i šećer. Izmiješajte kako bi se kvasac rastopio. Dodajte 2 žlice brašna i ponovno dobro izmiješajte. Prekrijte krpom te ostavite na toplome 10 minuta. 


2 Zamijesite tijesto

U velikoj posudi sjedinite brašno i sol. Nakon što je smjesa s kvascem narasla ulijte je u posudu s brašnom. Dodajte jaja i umijesite tijesto.


Tijesto mijesite 5 minuta u zdjeli, prebacite na pobrašnjenu podlogu i nastavite mijesiti dok ne dobijete fino, mekano tijesto koje se ne lijepi. Ako vam se lijepi dodajte brašna po potrebi.


Formirajte u kuglu i stavite u veću zdjelu. Zdjelu s tijestom pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom 40 minuta da naraste.


3 Nasjeckajte salo

Dok se tijesto diže pripremite salo tako da ga nožićem sastružete sa žilica i po potrebi nasjeckate na kockice. 


4 Premažite tijesto salom

Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga na debljinu od pola centimetra. Na pola površine tijesta prstima utisnite salo, zatim drugom polovicom preklopite.


Preklopljeno tijesto razvaljajte i ponavljajte postupak dok vam ne ponestane sala. Dobit ćete deblji komad tijesta. Prekrijte tijesto krpom i ostavite na toplome 30 minuta.


5 Razvaljajte tijesto

Nakon što je tijesto naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na otprilike 1 cm debljine. Razvaljano tijesto narežite na kvadratiće veličine otprilike 6 x 6 centimetara. Na svaki stavite žličicu pekmeza.


6 Oblikujte salenjake

Oblikujte salenjake tako da ih preklopite. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje te u njega složite pripremljene salenjake. Prekrijte ih krpom i ostavite 30 minuta da narastu. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.


7 Ispecite

Ubacite u pećnicu i pecite 15 do 20 minuta dok ne porumene. Nakon što su se salenjaci ispekli, malo ih ostavite da se ohlade, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.