Salenjaci s vinom bez kvasca

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Salenjaci s vinom bez kvasca
Salenjaci s vinom bez kvasca
Salenjaci s vinom bez kvasca
Salenjaci s vinom bez kvasca
Salenjaci s vinom bez kvasca
Salenjaci s vinom bez kvasca
Salenjaci s vinom bez kvasca

U Slavoniji vrijeme svinjokolja ne može proći bez salenjaka i domaćeg pekmeza od šljiva. Zato uživajte u neponovljivom okusu. Cijeli postupak vam je opisan i u slikama.

Sastojci

Broj porcija
50

Tijesto

1 kgbrašna
500 gočišćenog i mljevenog svinjskog sala
2jaja
2žumanjka
⅛ žličicesoli
500 mlbijelog vina

Punjenje i posip

pekmez od šljiva
šećer u prahu

Priprema

1Pripremite tijesto

Od ukupne količine brašna, odvojite 1/5 i pomiješajte ga sa svinjskim salom. Ostavite sa strane dok pripremate ostatak tijesta, ova smjesa će se koristiti za premazivanje tijesta.


Od preostalog brašna i ostalih sastojaka (jaja, žu


Od preostalog brašna i ostalih sastojaka (jaja, žumanjci, sol, vino) zamijesite tijesto.


Ostavite tijesto pokriveno da odmara 10 minuta.


2Oblikujte salenjake

Nakon odmora, razvaljajte tijesto u pravokutnik.


Premažite srednji dio tijesta smjesom svinjskog sala i brašna koju ste prethodno pripremili.


Preklopite lijevu stranu tijesta preko sredine, a zatim desnu stranu preko lijeve.


Ponovite postupak premazivanja i preklapanja, ovaj put preklopite donji dio preko sredine, a zatim gornji dio preko donjeg.


Ostavite tijesto da odmara pokriveno još desetak minuta.


Ponovite postupak razvaljanja, premazivanja i preklapanja koliko god je moguće kako biste stvorili slojeve u tijestu.


3Narežite i nadjenite

Razvaljajte tijesto i izrežite na kvadrate. Veličina kvadrata ovisit će o tome koliko velike salenjake želite.


Na svaki kvadrat stavite žličicu pekmeza, zatim preklopite u trokut. Spojite krajeve trokuta kako biste dobili oblik prikazan na slici.


4Pecite u pećnici

Pecite salenjake na 180-200 stupnjeva sve dok ne dobiju lagano zlatno-smeđu boju, otprilike 25 minuta.


5Poslužite

Vruće salenjake uvaljajte u šećer u prahu.


Uživajte u svojim domaćim slavonskim salenjacima!