Rafioli

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Rafioli by Shutterstock Shutterstock

Rafioli su kolačići od tijesta u obliku polumjeseca koji se pune aromatičnom smjesom od badema, a dio su svakog važnog događaja u mnogim gradovima diljem Dalmacije. Svaka dalmatinska obitelj ima svoju verziju recepta koju prenosi s koljena na koljeno, uz bademe često se pune i čokoladom, dok se za dodatni okus koristi korica citrusa i vanilija. 


Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

500 gglatkog brašna
2 žličice ekstrakta vanilije
50 gšećera
6žumanjaka
100 gmasti
30 mlruma
50 mlmlijeka
50 mlulja
¼ žličicesoli
100 mlvode

Nadjev

500 gbadema
100 gmasti
2 žlicekorice naranče
2 žlicekorice limuna
2 žličiceekstrakta vanilije
250 gšećera
1 žlicaekstrakta maraskina (po želji)
1 žlicaekstrakta ruže (po želji)
4 žlicesoka od naranče
2 žlice soka od limuna
6bjelanjaka
1bjelanjak za premazivanje tijesta
šećer za uvaljati

Priprema

Tijesto

1 Zamijesite tijesto

U veću posudu stavite brašno, sol, šećer, ekstrakt vanilije, žumanjke, rum, ulje i mlijeko te sve sastojke dobro promiješajte.


Mast rastopite, pričekajte da se kratko ohladi pa s vodom dodajte u posudu. Rukom umijesite tijesto, pripazite da ne ispadne previše mekano.


Ostavite da kratko odstoji dok pripremate nadjev.

Nadjev

2 Odvojite bademe

Od ukupne količine badema, jednu polovicu prepržite, a drugu prelijte vrelom vodom i ogulite koricu.


Zajedno sameljite sve bademe, dodajte im šećer, naribanu koricu limuna i naranče, ekstrakt vanilije, otopljenu mast te sok naranče i limuna.


Po želji, ako koristite dodajte i ekstrakt maraskina i ruže te sve sastojke dobro promiješajte. 


3 Istucite bjelanjke

U posebnoj posudi istucite bjelanjke te ih dodajte u smjesu s bademima. Lagano miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. 


4 Razvaljajte tijesto

Lagano pobrašnite radnu površinu te na njoj razvaljajte tijesto što tanje. Širom čašom režite krugove, a u sredinu svakog stavite nadjev.


Nemojte pretjerati s nadjevom kako bi lakše preklopili i spojili tijesto. Vilicom utisnite rubove i oblikujte rafiole.


Rubove premažite bjelanjkom kako se rafioli tijekom pečenja ne bi otvarali. 


5 Pecite

Rafiole pecite u zagrijanoj pećnici na 100 – 150 stupnjeva otprilike 20 minuta.


6 Premažite

Pričekajte da se ohlade te ih pomoću kista premažite vodom i uvaljajte u šećer. Poslažite ih na tanjur i poslužite. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.