U veću posudu stavite brašno, sol, šećer, ekstrakt vanilije, žumanjke, rum, ulje i mlijeko te sve sastojke dobro promiješajte.
Mast rastopite, pričekajte da se kratko ohladi pa s vodom dodajte u posudu. Rukom umijesite tijesto, pripazite da ne ispadne previše mekano.
Ostavite da kratko odstoji dok pripremate nadjev.
Od ukupne količine badema, jednu polovicu prepržite, a drugu prelijte vrelom vodom i ogulite koricu.
Zajedno sameljite sve bademe, dodajte im šećer, naribanu koricu limuna i naranče, ekstrakt vanilije, otopljenu mast te sok naranče i limuna.
Po želji, ako koristite dodajte i ekstrakt maraskina i ruže te sve sastojke dobro promiješajte.
U posebnoj posudi istucite bjelanjke te ih dodajte u smjesu s bademima. Lagano miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
Lagano pobrašnite radnu površinu te na njoj razvaljajte tijesto što tanje. Širom čašom režite krugove, a u sredinu svakog stavite nadjev.
Nemojte pretjerati s nadjevom kako bi lakše preklopili i spojili tijesto. Vilicom utisnite rubove i oblikujte rafiole.
Rubove premažite bjelanjkom kako se rafioli tijekom pečenja ne bi otvarali.
Rafiole pecite u zagrijanoj pećnici na 100 – 150 stupnjeva otprilike 20 minuta.
Pričekajte da se ohlade te ih pomoću kista premažite vodom i uvaljajte u šećer. Poslažite ih na tanjur i poslužite.