Linzeri

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Linzeri by Shutterstock Shutterstock

Pripremite jednostavne i prhke keksiće bez kojih je blagdanski stol nezamisliv. Nazvani prema austrijskom gradu Linzu, keksi su koji su sasvim slučajno ispali od recepta za tortu. Za još bolji okus u tijesto dodajte koricu limuna, cimet ili mljevene bademe. Keksiće premažite marmeladom po izboru. 

Sastojci

Broj porcija
7

Tijesto

250 gglatkog brašna
100 gšećera
1vrećica vanilin šećera
1 žličicapraška za pecivo
prstohvat soli
2žumanjka
130 gmaslaca

Dodatno

marmelada od šljiva i marelica za spajanje
šećer u prahu

Priprema

Tijesto

1 Zagrijte pećnicu

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje. 


2 Umijesite tijesto 

Pomiješajte sve suhe sastojke pa prstima utrljajte maslac, trebali bi dobiti smjesu pjeskaste teksture. Smjesi dodajte i žumanjke i umijesite glatko tijesto. Mijesite što je kraće moguće, samo dok se sastojci ne sjedine.  


3 Stavite u hladnjak

Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. 


4 Razvaljajte i oblikujte

Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj podlozi na debljinu otprilike 3 mm. Izrezujte oblike po želji, a svakom drugom u sredini izbušite malu rupu. Slažite na prethodno pripremljen lim za pečenje.


5 Pecite 

Pecite otprilike 8 minuta, keksići trebaju biti blijedi i tek lagano početi dobivati boju. Ostavite kekse da se ohlade. 

Dodatno

6 Spojite

Kekse s rupicom posipajte šećerom u prahu, a one druge premažite marmeladom po želji. Polovice spojite i slažite u limenu kutiju. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.