Tart od šljiva

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Tart od šljiva by Shutterstock Shutterstock

Ako ste ljubitelj prhkog tijesta imamo recept za vas. Lagani i osvježavajući tart od šljiva idealan je za jesensko poslijepodne uz šalicu čaja. Zamijesite tijesto, a dok je ono u hladnjaku pripremite nadjev, posložite, stavite u pećnicu i kolač je gotov. 


Sastojci

Broj porcija
10

Tijesto

160 gmaslaca, narezanog na kockice
80 gšećera u prahu
3žumanjka
300 goštrog brašna
50 gmljevenih badema
1 žlicakorice limuna
prstohvat soli

Nadjev

50 gmljevenih badema
1 kgšljiva
30 gšećera
20 gmaslaca, narezan na kockice
šećer u prahu (po želji)

Priprema

Tijesto

1 Umijesite tijesto

U posudi srednje veličine rukama izradite maslac i šećer u prahu, postepeno dodajte žumanjke, brašno, mljevene bademe, koricu limuna pa prstohvat soli. Rukama sjedinite sastojke i umijesite tijesto. Formirajte u kuglu, zatim lagano spljoštite, omotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. 


2 Razvaljajte tijesto

Izvadite tijesto iz hladnjaka te ga lagano na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu od 5 mm. Kalup za tart lagano nauljite i pomoću valjka prebacite razvaljano tijesto. Rubove dobro utisnite rukama, a dno izbodite vilicom. 


Nadjev

3 Pospite mljevenim bademima

Ravnomjerno rasporedite mljevene bademe po dnu i stavite u hladnjak dok pripremate šljive. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. 


4 Pripremite šljive

Šljive operite i očistite od koštica, a zatim svaku izrežite na osmine. Izvadite tijesto iz hladnjaka i na mljevene bademe poslažite šljive u obliku cvijeta. Šljive pospite šećerom i rasporedite maslac po vrhu. 


5 Pecite

Stavite u pećnicu na otprilike 30 minuta, do zlatno smeđe boje. Ohladite i po želji pospite šećerom u prahu. 


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.