Dalmatinska kuhinja

Iako dalmatinsku kuhinju najčešće povezujemo s plodovima mora i ribom, ona je puno, puno više!

Dalmatinska kuhinja
Savršeno okrugle brze fritule s jogurtom
(13)
20min

S praškom za pecivo i jogurtom, ovo su fritule koje su gotove u tren oka i uz to ispadaju savršeno okrugle.

Viška pogača
(11)
2h 20min

Pogača koje svoje korijene vuče s otoka Visa sastoji se od mekanog tijesta i punjenja od luka, maslinovog ulja, inćuna i povrća. Možete je poslužiti kao glavno jelo ili narezati u manje porcije i poslužiti kao predjelo.

Školjke Sv. Jakova s lećom, pancetom i pireom od celera
(10)
50min

Školjke Svetog Jakova spadaju u namirnice koje vrlo često možemo vidjeti u visokoj gastronomiji. Možemo je pripremiti sirovu i termički obrađenu. Kod nas se vrlo često priprema gratinirana i na žaru s češnjakom i peršinom. Za ovaj blagdanski recept odlučio sam se za hrabriju hedonističku kombinaciju s pancetom, dinstanom lećom i pireom od celera. Panceta jelu daje aromu i fantastičan okus, a sve se fino upotpunjuje s okusom leće i aromom pirea od celera.

Stonska torta
(7)
2h 5min

Glavni sastojak ove torte je tjestenina zvana makaruli, oblika sličnog tjestenini penne ili ziti. Stonska torta se priprema u okruglom kalupu u koji se prvo položi tanki sloj tijesta na koji se rasporede makaruli i bogat nadjev od mljevenih badema, cimeta, korice limuna i čokolade. Torta se zalije mješavinom maslaca i jaja te zatvori ostatkom tijesta.

Imotska torta
(7)
1h 45min

Ova torta potječe iz Imotskog, a sastoji se od prhkog tijesta i aromatičnog punjenja od badema. Za pripremu ove slastice trebat će vam ipak nešto više vremena i strpljenja, pošto je jedan od važnih elemenata ove torte sama dekoracija.

Orada na brzinu
(3)
45min

Klasična riba iz pećnice.

Pinca
(11)
1h 55min

Pinca, sirnica ili jajarica, ovisno iz kojeg ste kraja lijepe naše, tradicionalni je slatki uskrsni kruh. Kako god da ju zovete, bez ove poslastice rijetko tko može zamisliti uskršnji doručak, a mi vam u nastavku donosimo recept i kako da ju pripremite.

Pašticada
(16)
4h 50min

Pašticada je jedno od najpoznatijih dalmatinskih jela. Postoje mnoge inačice ovog jela, radi čega načini pripreme poprilično mogu varirati od domaćinstva do domaćinstva. Za dobru pašticadu od velike je važnosti izabrati mekani komad mesa, stoga se najčešće odabire dio buta koji nazivamo ruža. Neki najviše vole poslužiti pašticadu uz domaće njoke, dok je za druge bolji izbor poslužiti je uz palentu. Zato izbor priloga prepuštamo vama.

Rapska torta
(7)
1h 15min

Rapska torta tradicionalni je kolač s otoka Raba, prepoznatljivog spiralnog oblika, a glavni sastojci su joj bademi, korica limuna i naranče i liker Maraskino. U današnje vrijeme kolač je vrlo popularan i kao suvenir koji se može peći u raznim oblicima, dok ga mještani pripremaju samo za svečane prigode poput krštenja i vjenčanja.

Korčulanski klašuni
(7)
1h 45min

Ovi mali, prhki keksići su lokalni specijalitet na otoku Korčuli. Prhko tijesto koje se najčešće radi s amonijevim hidrogen karbonatom punjeno je sočnim nadjevom od orašida i oblikovano u kiflicu.

Marokanski riblji ražnjići s grilla
(12)
55min

Vikendi su idealni za roštiljanje, pa zašto ne bi spremili ovi aromatične riblje ražnjiće. Marinirani komadići ribe nabodeni na štapiće sa šarenim povrćem daju ovim ražnjićima primamljiv izgled.

Komiška pogača
(12)
3h 10min

Komiška pogača je tradicionalno hrvatsko jelo koje svoje korijene vuče iz Komiže. Dizano tijesto puni se lukom, rajčicom, slanim inćunima i začinima te se pečeno premazuje maslinovim uljem i reže u kocke.

Cukarini
(6)
1h 50min

Ovi prhki keksići dio su slatke tradicije otoka Korčule. Karakterizira ih citrusni okus i prhka, mekana unutrašnjost koju dobivamo zbog upotrebe amonijakalne soli. Pečeni keksići se umoče u liker od ruža i uvaljaju u šećer.

Tjestenina s kozicama
(11)
30min

Za pripremu ovog jela potrebno je samo pola sata i dva glavna sastojka - tjestenina i kozice. Umak od rajčice povezat će sve sastojke, a na stolu ćete imati jelo koje podsjeća na ljetne dane.

Blitva na lešo
(11)
1h 20min

Kad je riječ o prilozima, možemo sa sigurnošću reći da je blitva na lešo najpopularniji dalmatinski prilog. Blanširana blitva kombinira se s kockicama kuhanog krumpira te se začinjava sa soli, maslinovim uljem te češnjakom. Ovaj zdrav i hranjivi prilog često se poslužuje uz riblja jela i meso s roštilja.

Jadranske lignje na padelu
(14)
1h 10min

Jadranske lignje u tavi tradicionalno su dalmatinsko jelo od svježih lignji, maslinovog ulja, bijelog vina, ribljeg temeljca, češnjaka, peršina i krumpira. Lignje je prvo potrebno očistiti, popržiti na maslinovom ulju s češnjakom i peršinom, a zatim se ulijeva bijelo vino i riblji temeljac te se sve skupa pirja.

Janjetina s bižima
(15)
1h 25min

Janjetina s bižima popularno je dalmatinsko jelo s dva glavna sastojka – janjetinom i mladim graškom. Nasjeckani komadići janjetine pirjaju se na ulju s lukom, a zatim se dodaju pelati i pešt te se sve zajedno pirja otprilike sat vremena. Poslužite s nekoliko kriški domaćeg crnog kruha i uživajte.

Fritule s jabukama
(10)
40min

Tko može odoljeti mekanim, hrskavim i mirisnim fritulama? Neki ih pripremaju s jogurtom, neki gotove fritule uvaljaju u šećer i cimet, dok neki u smjesu stavljaju jabuke. Za koju god varijantu se odlučili, uživat ćete u ovim slatkim zalogajima. U nastavku pročitajte kako napraviti fritule s jabukama.

Rafioli
(11)
1h 5min

Rafioli su kolačići od tijesta u obliku polumjeseca koji se pune aromatičnom smjesom od badema, a dio su svakog važnog događaja u mnogim gradovima diljem Dalmacije. Svaka dalmatinska obitelj ima svoju verziju recepta koju prenosi s koljena na koljeno, uz bademe često se pune i čokoladom, dok se za dodatni okus koristi korica citrusa i vanilija.

Index kuhinja

Imamo recept za tortu iz poznate zagrebačke pivnice

Imamo recept za tortu iz poznate zagrebačke pivnice

ISPECITE doma čokoladnu tortu s pivom, jednostavnije je nego što izgleda.
Recept za slatkiš iz serije Squid Game zaludio je internet

Recept za slatkiš iz serije Squid Game zaludio je internet

SQUID GAME i dalje je top tema, kao i slatkiš iz treće epizode.
Od 11 kiselih kupusa koje smo našli u trgovinama samo jedan ne sadrži konzervans

Od 11 kiselih kupusa koje smo našli u trgovinama samo jedan ne sadrži konzervans

POČELA je sezona kiselog kupusa. Pročešljali smo ponudu.