Dalmatinska kuhinja

Iako dalmatinsku kuhinju najčešće povezujemo s plodovima mora i ribom, ona je puno, puno više!

Dalmatinska kuhinja
Komiška pogača
(11)
2h 20min

Pogača koje svoje korijene vuče s otoka Visa sastoji se od mekanog tijesta i punjenja od luka, maslinovog ulja, inćuna i povrća.

Školjke Sv. Jakova s lećom, pancetom i pireom od celera
(10)
50min

Školjke Svetog Jakova spadaju u namirnice koje vrlo često možemo vidjeti u visokoj gastronomiji. Možemo je pripremiti sirovu i termički obrađenu. Kod nas se vrlo često priprema gratinirana i na žaru s češnjakom i peršinom. Za ovaj blagdanski recept odlučio sam se za hrabriju hedonističku kombinaciju s pancetom, dinstanom lećom i pireom od celera. Panceta jelu daje aromu i fantastičan okus, a sve se fino upotpunjuje s okusom leće i aromom pirea od celera.

Hobotnica ispod peke
(8)
1h 40min

Tradicionalno dalmatinsko jelo koje se voli u svim krajevima Hrvatske. Hobotnica se prvo pirja kako bi omekšala, zatim se peče pod pekom uz krumpir i češnjak. Bijelo vino se dodaje kako bi ubrzalo proces kuhanja.

Stonska torta
(8)
2h 5min

Glavni sastojak ove torte je tjestenina zvana makaruli, oblika sličnog tjestenini penne ili ziti. Stonska torta se priprema u okruglom kalupu u koji se prvo položi tanki sloj tijesta na koji se rasporede makaruli i bogat nadjev od mljevenih badema, cimeta, korice limuna i čokolade. Torta se zalije mješavinom maslaca i jaja te zatvori ostatkom tijesta.

Imotska torta
(8)
1h 45min

Ova torta potječe iz Imotskog, a sastoji se od prhkog tijesta i aromatičnog punjenja od badema. Za pripremu ove slastice trebat će vam ipak nešto više vremena i strpljenja, pošto je jedan od važnih elemenata ove torte sama dekoracija.

Gulaš s lignjama i slanutkom
(6)
1h 15min

Ukusan morski gulaš s lignjama i slanutkom. Jednostavan je za pripremu jer se sve radi u istom loncu.

Kozice na buzaru
(6)
15min

Kozice se savršeno slažu s rajčicom, češnjakom i maslinovim uljem.Dodajte još bijelo vino i malo začina i imate zdrav obrok prepun aroma.Ovaj recept s klasičnim sastojcima mediteranske kuhinje brzo se i jednostavno sprema.

Popara
(5)
40min

Jelo slično gregadi, kombinacija ribe i krumpira, oduševit će svakoga. Možete koristiti bijelu ribu koja vam je dostupna, a popara će biti najbolja sa svježom ribom.

Gregada
(5)
1h 10min

Gregada je kombinacija juhe i glavnog jela, koja se za razliku od brudeta kuha na jakoj vatri. Za dobru gregadu potrebna vam je kvalitetna riba, krumpir, bijelo vino i začini.

Dagnje na buzaru
(5)
1h

Brz i jednostavan recept za sve ljubitelje školjka. Potrebno vam je svega par namirnica, malo vremena i truda za ovaj ukusan recept. Savjet: Pripremite i domaći kruh kojeg ćete umočiti u “toć”.

Salata od jadranskih sipa
(5)
50min

Jadranske se sipe najčešće spremaju na rižot, ali i salata od sipa jako je ukusna, bez obzira na to što se ne koristi sipino crnilo.

Dagnje na buzaru
(5)
1h

Dagnje na buzaru izrazito je jeftino, a toliko ukusno jelo da ćete njime pridobiti i one koji misle da ne vole školjke.

Lignje iz pećnice s krumpirom i povrćem
(5)
1h 20min

Raskošna morska gozba iz pećnice - sočne lignje pečene do savršenstva uz krumpir i mrkvu, obogaćene notama bijelog vina i začina. Ovaj jednostavan, ali ukusan recept pretvara običnu večeru u pravu morsku avanturu.

Janjetina ispod peke
2h 15min

Jelo popularno u Dalmaciji i Istri se tradicionalno priprema ispod metalne kupole. Janjetina se začini te peče zajedno s krumpirima i povrćem po želji. Nakon sati sporog pečenja janjetina je toliko mekana da pada s kostiju.

Oslić iz škartoca
25min

Samim time što se priprema u pećnici umjesto na tavi, ovo je jelo prilično zdravo. Poslužite ga uz osvježavajuću salatu.

Crni rižot
1h 5min

Rižoto koje je ime dobio po svojoj specifičnoj boji. Radi se o rižotu od sipe koji je obojan njenim crnilom. Ukoliko nabavite svježu jadransku sipu, ovaj će rižoto biti još bolji.

Cappesante na najjednostavnije
30min

Da bi Vam bolje sjele ove morske kapice, na ovaj način, obavezno prije konzumacije popijte jednu domaću rakijicu. U Jadranu nalazimo je na pjeskovitom, ljušturastom i muljasto-pjeskovitom dnu na dubini od 5-30 metara. Češća je u područjima gdje ima izvora slatke vode.

Pinca
(12)
1h 55min

Pinca, sirnica ili jajarica, ovisno iz kojeg ste kraja lijepe naše, tradicionalni je slatki uskrsni kruh. Kako god je zvali, bez ove poslastice rijetko tko može zamisliti uskršnji doručak, a mi vam u nastavku donosimo detaljne upute kako je pripremiti.

Pašticada
(16)
4h 50min

Pašticada je jedno od najpoznatijih dalmatinskih jela. Postoje mnoge inačice ovog jela, radi čega načini pripreme poprilično mogu varirati od domaćinstva do domaćinstva. Za dobru pašticadu od velike je važnosti izabrati mekani komad mesa, stoga se najčešće odabire dio buta koji nazivamo ruža. Neki najviše vole poslužiti pašticadu uz domaće njoke, dok je za druge bolji izbor poslužiti je uz palentu. Zato izbor priloga prepuštamo vama.

Index kuhinja

Priča se da se ovdje jedu jeftini i dobri ćevapi, provjerili smo

Priča se da se ovdje jedu jeftini i dobri ćevapi, provjerili smo

TAMAN kad pomislite kako smo prestali pisati o ćevapima, eto nas opet.
Uz ove recepte smanjit ćete nepotrebni otpad u kuhinji, ali i uštedjeti novac

Uz ove recepte smanjit ćete nepotrebni otpad u kuhinji, ali i uštedjeti novac

GODIŠNJE se u Hrvatskoj baci preko 286.000 tona ili 70 kilograma hrane po stanovniku, a uz ove recepte možete smanjiti tu brojku.
Ovako izgleda kad sa sastojcima iz supermarketa kuha vrhunski hrvatski chef

Ovako izgleda kad sa sastojcima iz supermarketa kuha vrhunski hrvatski chef

U SKLOPU Weekend Food Festivala koji se održao prošlog vikenda u Rovinju održana je i jedna, kako su je organizatori nazvali - tajna večera, i to u restoranu Primi Terreni. Kuhao je Jeffrey Vella, slavni hrvatski chef rodom s Malte, a večera je imala pet sljedova.