Crni rižot

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Crni rižot by Shutterstock Shutterstock
Rižoto koje je ime dobio po svojoj specifičnoj boji. Radi se o rižotu od sipe koji je obojan njenim crnilom. Ukoliko nabavite svježu jadransku sipu, ovaj će rižoto biti još bolji.

Sastojci

Broj porcija
4
1 kgsipe
3 češnja češnjaka
Svežanj peršina
1crveni luk
200 mlribljeg temeljca
riže
200 mlsuhog bijelog vina
100 mlmaslinovog ulja

Priprema

1 Očistite sipu

Sipu dobro operite hladnom vodom, odstranite kost i ogulite kožu. Sa strane ostavite nekoliko mjehura s crnilom te ih dobro ocjedite. 


2 Dinstajte povrće

U posudu stavite maslinovo ulje, narezan luk, peršin, usitnjen češnjak pa kad zažuti, dodajte riblji temeljac. Dinstajte na laganoj vatri dok luk skroz ne omekša. 


3 Dodajte sipu

Dodajte sipu rezanu na manje komade. Lagano pržite desetak minuta, dok ne omekša. 


4 Kuhajte rižoto

Dodajte crnilo, vino i rižu te kuhajte dok riža nije kuhana, ali ne raskuhana. Kada je rižot gotov, po želji možete dodati kvasine ili posuti ribanim parmezanom prije posluživanja.

Pero Savanović
Pero Savanović
Chef