Kalja

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Kalja by Shutterstock Shutterstock

Kada želite spremiti neko rustikalno jelo odaberite mladu janjetinu s kupusom. Iako je ovaj stari recept malo osuvremenjen i izmijenjen, rijetki će mu odoljeti.

Sastojci

Broj porcija
6
1,5 kgmlade janjetine
2 kgmladog kupusa
1crveni luk
2 režnjačešnjaka
3lista lovora
malo ljute papričice, po želji
grančica ružmarina i timijana
100 mlbijelog vina
50 mlmaslinovog ulja
sol
papar u zrnu, po želji

Priprema

1 Popržite janjetinu

U velikoj i dubokoj posudi ugrijte maslinovo ulje i složite narezanu janjetinu. Janjetinu trebate popeći sa svih strana da dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Nakon desetak minuta pečenja ubacite narezani crveni luk i nastavite pirjati na laganijoj vatri.


2Dodajte začine

Prelijte bijelim vinom, stavite ružmarin, timijan, ljutu papričicu, narezani češnjak pa posolite i popaprite. Poklopite i pirjajte još desetak minuta.


3Dodajte kupus u posudu

Mladi kupus narežite na četvrtine (zavisno od veličine glave, ali svakako na veće uzdužne komade).


Složite ga na janjetinu i dodajte nekoliko lovorovih listova.


4Poklopite i nastavite pirjati

Pirjajte, a povremeno protresite lonac lijevo-desno (kao kad kuhate sarmu) da jelo ne zagori.


Nakon što je gotovo, pustite da se malo ohladi i poslužite uz polovice krumpira na lešo.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.