Pašticada

Vrijeme pripremePriprema
50min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
4h
Ukupno vrijemeUkupno
4h 50min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Pašticada by Shutterstock Shutterstock
Pašticada je jedno od najpoznatijih dalmatinskih jela. Postoje mnoge inačice ovog jela, radi čega načini pripreme poprilično mogu varirati od domaćinstva do domaćinstva. Za dobru pašticadu od velike je važnosti izabrati mekani komad mesa, stoga se najčešće odabire dio buta koji nazivamo ruža. Neki najviše vole poslužiti pašticadu uz domaće njoke, dok je za druge bolji izbor poslužiti je uz palentu. Zato izbor priloga prepuštamo vama.

Sastojci

Broj porcija
6
2 kggoveđeg ili junećeg buta (ruža)
1 glavicačešnjaka
100 gslanine
par žlica svinjske masti
6velikih glavica crvenog luka, nasjeckanih na ploške
10suhih šljiva, usitnjenih
300 mlbijelog vina (prošek)
200 mlcrnog vina
sol, po ukusu
papar, po ukusu
muškatni oraščić
ružmarin
lovorov list
klinčić, po želji

Priprema

1 Marinirajte meso

Meso našpikajte češnjakom i slaninom tako da dugačkim nožem izbušite tanke, uske džepove unutar mesa u koje ćete nagurati trakice češnjaka i trakice slanine. Meso premažite solju, paprom i maslinovim uljem, pokrijte prozirnom folijom te ostavite da se marinira preko noći (ili minimalno 2 sata).


2 Pecite

Meso pecite u pećnici na 180°C minimalno pola sata te ga okrenite bar jednom da se zapeče sa svih strana.


3 Dodajte ostale sastojke

U međuvremenu, u velikom loncu na svinjskoj masti dinstajte luk, a zatim dodajte šljive, začinite, zalijte vinom te dinstajte oko 15 minuta.


4 Napravite umak

Povrće možete propasirati, usitniti u blenderu, a možete ga ostaviti kakvo je. Nakon pasiranja, gustoću umaka doradite dodavanjem još vode.


5 Narežite meso

Meso izvadite iz pećnice, narežite na šnite i stavite u umak. Ne zaboravite dodati i ‘umak’ od pečenja.


6 Kuhajte 

Kuhajte satima na laganoj vatri, što duže kuhate, meso će biti mekanije, a pašticada ukusnija.


7Poslužite 

Poslužite uz njoke ili palentu i uživajte!

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.