Ćufte

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Ćufte by Shutterstock Shutterstock

Odličan recept za domaće ćufte u umaku od rajčice. Priprema je brza i jednostavna, a ćufte sočne i meke.

Sastojci

Broj porcija
6

Ćufte

500 gmljevenog mesa
2jaja srednje veličine
100 griže
2 žlicekrušnih mrvica
1crveni luk, sitno nasjeckan
2 češnjačešnjaka, protisnutog
¼ žličiceslatka mljevena paprika
50 mlvode
sol
papar
svježi peršin, sitno nasjeckan

Umak

500 mlpasirane rajčice
50 mlulja (otprilike)
3 žlicebrašna
2 lvode
1 žlicašećera
sol
papar
suho meso po želji

Priprema

1Skuhajte rižu

Skuhajte rižu tako da je samo na pola gotova.


2Pripremite smjesu za ćufte

U veću zdjelu stavite mljeveno meso, napola skuhanu rižu, usitnjeni luk, sol, slatku mljevenu papriku, papar, usitnjeni peršin, krušne mrvice, jaja i vodu.


Dobro izmješajte rukama tako da se svi sastojci povežu. Dobivenu smjesu je najbolje pohraniti u hladnjak na 30 minuta kako bi se stisnula.


3Popržite brašno

U većem loncu, na ulju popržite brašno na srednje jakoj vatri. Kada brašno lagano počne žutiti, dodajte pasiranu rajčicu i vodu. Dobro promiješajte i kuhajete na srednje jakoj vatri dok ne proključa.


4Dodajte sol, šećer i papar

Kad je proključalo, smanjite vatru kako vam ne bi iskipilo pa dodajte sol, šećer i malo papra.


Kad ste dobili željenu gustoću umaka, ostavite ga da kuha na laganoj vatri.


5Oblikujte ćufte

Žlicom grabite smjesu i vlažnim rukama oblikujte kuglice, redajte ih na pladanj. Smjesa će biti meka, ali se neće raspadati.


6Dodajte ćufte umaku

Kada ste oblikovali kuglice, spuštajte ih jednu po jednu u umak i kuhajte oko 15 min na srednjoj vatri. Gotove su kada vilica lako ulazi u kuglicu ili kad vidite da slobodno plivaju (slično kao knedle).


7Poslužite

Ćufte je najbolje poslužiti uz pire krumpir i sezonsku salatu, ali slobodno se poigrajte s prilozima. Dobar tek !

Napomena

Ćufte možete pripremiti od bilo kojeg mljevenog mesa. Ukoliko želite puniji okus umaka, dodajte mu malo suhog mesa. Umak se kuha oko 30 minuta i to je dovoljno da pokupi okus i aromu suhih dodataka.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.