Školjke Sv. Jakova s lećom, pancetom i pireom od celera

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Školjke Sv. Jakova s lećom, pancetom i pireom od celera by Shutterstock Shutterstock
Školjke Svetog Jakova spadaju u namirnice koje vrlo često možemo vidjeti u visokoj gastronomiji. Možemo je pripremiti sirovu i termički obrađenu. Kod nas se vrlo često priprema gratinirana i na žaru s češnjakom i peršinom. Za ovaj blagdanski recept odlučio sam se za hrabriju hedonističku kombinaciju s pancetom, dinstanom lećom i pireom od celera. Panceta jelu daje aromu i fantastičan okus, a sve se fino upotpunjuje s okusom leće i aromom pirea od celera.

Sastojci

Broj porcija
3
3 komada velikih školjki Sv. Jakova, s odstanjenim narančastim dijelom
3 kriške pancete, tanko rezane
2 žlicemaslinovog ulja
100 gsuhe smeđe leće
1ljubičasti luk, sitno nasjeckan
100 mlbijelog vina
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
Majčina dušica, po ukusu
1lovorov list
300 mlpovrtnog temeljca
100 gcelera
20 gmaslaca
50 mlslatkog vrhnja

Priprema

1 Pripremite školjke

Školjke zamotajte u pancetu te kratko ispecite na zagrijanoj tavi na 1 žlici maslinovog ulju pazeći da se ne prepeku. Moraju ostati sočne.


2 Skuhajte leću 

Na zagrijano maslinovo ulje dodajte luk. Dinstajte ga te dodajte leću. Posolite, popaprite, dodajte lovorov list i majčinu dušicu. Sve zalijte bijelim vinom. Kada bijelo vino iskuha, dodajte temeljac i kuhajte dok leća ne omekša.


3 Pripremite pire od celera

Celer skuhajte u slanoj vodi i procijedite. Dodajte mu omekšali maslac i vruće slatko vrhnje. Pomoću štapnog miksera pretvorite u pire te začinite.


4 Poslužite

Na tanjur staviti pire, dinstanu leću i na vrh staviti pečene školjke Sv. Jakova.

Mate Janković
Mate Janković
Chef