Svježe dagnje prvo očistite od trava i nečistoća. Luk, češnjak i list peršina nasjeckajte što sitnije.
U široj i dubljoj posudi zagrijte maslinovo ulje, neka dobro prekrije dno. Ubacite luk i pirjajte desetak minuta, dok se ne karamelizira.
Potom ubacite češnjak i list peršina te pirjajte dok češnjak ne zamiriši.
Na pirjano povrće ubacite dagnje, promiješajte, poklopite, pojačajte vatru i pustite ih da se krčkaju 5 minuta, dok se ne otvore i puste more.
Potom ih krčkajte još 5 do 10 minuta u polupokrivenoj posudi, ovisno o količini mora koje su pustile - neka tekućina malo ispari.
U posebnoj šalici/krigli/teglici pomiješajte bijelo vino, pasiranu rajčicu i papar te ulijte u posudu sa školjkama. Neka krčka još desetak minuta, odnosno dok se tekućina ne reducira na vama željenu gustoću.
Ako želite, toć možete ugustiti krušnim mrvicama koje ste umutili u malo vina.
Poslužite s domaćim kruhom, ako želite ga možete kratko tostirati na suhoj tavi da postane hrskav. U slast!