Brudet s palentom

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Brudet s palentom

Brudet ili brujet je naziv koji potječe od talijanske riječi brodetto, a odnosi se isključivo na riblje ili morsko jelo. Brudet je sigurno najpoznatije, najbolje i najčešće pripremano jelo od ribe na cijelom Mediteranu jer se može pripremati od svih vrsta ribe.

Sastojci

Broj porcija
4

Brudet

1 kgmiješane ribe
5ljutika
3 češnjačešnjaka
400 gpelata
100 mldobre vinske kvasine (octa)
200 mlbijelog vina
100 mlmaslinovog ulja
sol, papar
ljuta papričica po ukusu

Palenta

250 gpalente
1 žličicasoli
2 žlicemaslinovog ulja
1 lvode

Priprema

1Pirjajte ljutiku i češnjak

U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckanu ljutiku i češnjak te pirjajte dok ne postanu zlatno-žute boje. Dodajte sol.


2Dodajte pelate

Kad ljutika uvene, dodajte pelate. Pustite da se kuha dok rajčica ne omekša i pusti svoje sokove, otprilike 10-15 minuta.


3Dodajte ocat, ribu i vino

Ulijte ocat i pustite da proključa.


Dodajte ribe, a nakon kratkog vremena ulijte i bijelo vino te dodajte sve ostale sastojke, osim peršinovog lista.


Dolijte još vode i pustite da brudet pirja 30 minuta.


Kad je gotov, posipajte ga sitno nasjeckanim peršinovim listom.


Tijekom kuhanja brudet nije dobro miješati, da se riba ne raspadne. Dovoljno je samo protresati posudu u kojoj se kuha.


4Pripremite palentu

Dodajte palentu u kipuću blago posoljenu vodu. Kad zavrije, kuhajte ju miješajući još oko 10 minuta.


Zatim dodajte maslinovo ulje.


Poslužite brudet s palentom. Dobar tek!