Škampi na buzaru

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Škampi na buzaru

Buzara je tradicionalno hrvatsko jelo koje nije posuđeno od susjeda, a svoje je ime dobila po posudi u kojoj se kuhala.

Sastojci

Broj porcija
4
1 kgŠkampi, srednje veličine
100 mlMaslinovog ulja
1 vezicaPeršina
6 režnjevaČešnjaka
2 žlicePirea od rajčice
1 žlicaKrušnih mrvica
0,5 lBijelog vina
Sol i papar po ukusu
Napomena: Možete koristiti i svježu rajčicu. Rajčici tada treba oguliti kožu i sitno ju nasjeckati.

Priprema

1Operite škampe

Škampe operite pod mlazom hladne vode i stavite u cjedilo.


2Usitnite češnjak i peršin

Sitno nasjeckajte češnjak i peršin


3Kratko prepržite češnjak i dodajte pire od rajčice

Na maslinovom ulju kratko prepržite češnjak, dovoljno je da samo pusti miris. Dodajte pire od rajčice.


4Dodajte škampe i zalijte vinom

Dodajte škampe, promiješajte pa sve zalijte vinom. Kuhajte 10 do 15 minuta poklopljeno na laganoj vatri. Povremeno protresite cijelu posudu.


5Dodajte usitnjeni peršin i krušne mrvice

Dodajte usitnjeni peršin i krušne mrvice. Pazite da ne pretjerate s krušnim mrvicama kako buzara ne bi bila pregusta. Po želji dodajte soli i papra i pustite da krčka na laganoj vatri još 5 minuta.


6Poslužite toplo

Poslužite toplo uz obavezni kruh za točanje i čašu hladnog bijelog vina.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.