Hobotnica ispod peke

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Hobotnica ispod peke by Shutterstock Shutterstock

Tradicionalno dalmatinsko jelo koje se voli u svim krajevima Hrvatske. Hobotnica se prvo pirja kako bi omekšala, zatim se peče pod pekom uz krumpir i češnjak. Bijelo vino se dodaje kako bi ubrzalo proces kuhanja.

Sastojci

Broj porcija
6
2 kgsmrznute hobotnice
1 kgmladog krumpira
100 mlmaslinova ulja
200 mlbijelog vina
3 češnja češnjaka
2 glaviceluka
sol, po ukusu
papar, po ukusu
peršin, po ukusu

Priprema

1 Pirjajte hobotnicu

Smrznutu hobotnicu odledite, očistite i operite. Stavite je u lonac na vatru i pirjajte je na suho uz povremeno okretanje. Pirjanje traje dokle god tekućina ne iskuha i na dnu lonca ostane samo ljubičasti talog. Kad je hobotnica pustila vodu, maknite s vatre i ostavite sa strane.


2 Pripremite povrće

Mladi krumpir operite i prerežite na pola. Posložite ga u lim u kojem ćete peći hobotnicu, malo posolite i dodajte narezan luk. U sredinu stavite hobotnicu, te sve skupa prelijte maslinovim uljem i vinom.


3 Pecite hobotnicu

Poklopite pekom i prebacite na žar. Pecite oko 40 minuta.


4 Pripremite umak

U lonac u kome ste pirjali hobotnicu dodajte malo maslinovog ulja i na ljubičastom talogu pirjajte sitno sjeckani češnjak. Dodajte papar i peršin te kuhajte dvije minute. Otvorite peku, prelijte hobotnicu i krumpir umakom i ostavite još 2-3 minute da krumpir upije umak. Poslužite vruće.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.