Talijanska kuhinja

Talijanska kuhinja je jednostavna, puna lokalnih, svježih namirnica i laganih okusa, a jela ponekad imaju tek tri ili četiri sastojka.

Talijanska kuhinja
Panna cotta
(14)
40min

Jednostavna talijanska slastica koja u doslovnom prijevodu znači kuhana krema. Strukturom slična pudingu, kremasta panna cotta je poprilično neutralnog okusa, ali se zato odlično slaže s voćem i voćnim preljevima.

Fettuccine s češnjakom i parmezanom
(12)
30min

Donosimo recept za kremastu tjesteninu s češnjakom i parmezanom za koju će vam biti potrebno samo 35 minuta i jedna veća tava.

Tiramisu od jagoda i kokosa
(12)
30min

Kombinacija mascarpone sira, piškota i kave zasigurno vas odmah asocira na jedan od najpoznatijih deserta – tiramisu. Odlučili smo isprobati drugačiju, proljetnu, verziju s dodatkom jagoda i kokosa.

Piletina s pestom
(11)
30min

Ovo je jelo siromašno ugljikohidratima, a izuzetno kremasto i bogatog okusa. Piletinu možete zapeći na grill tavi (ili roštilju) ili u pećnici.

Lasagne bolognese
(10)
1h 45min

Jedno od najdražih jela na svijetu, lasagne bolognese možete pripremiti kod kuće i bit će uz bok onima iz poznatih restorana. Poigrajte se začinima, dodajte još povrća u umak od mesa ili ih pripremite striktno po receptu i sigurno nećete požaliti.

Lazanje Bolonjez
(10)
2h 15min

Ukusno začinjena govedina i kremasti bešamel između slojeva nježnih listova tijesta koji upijaju bogati umak nikog ne ostavlja gladnim. Donosimo vam recept za izradu domaćeg tijesta, bolonjez i bešamel umaka.

Pappa al pomodoro
(9)
25min

Ova je krepka juha tipično toskansko jelo, a zbog svoje izrazite jednostavnosti, pripremiti ju možete bilo koji dan u tjednu. Ovu će juhu obožavati i djeca, a kako biste malo ublažili kiselinu rajčica, slobodno joj dodajte i malo šećera.

Kremasti rižoto s tikvicama
(9)
55min

Ovaj kremasti rižoto od tikvica i limuna ukusno je i jednostavno vegetarijansko jelo. Kremoznost smo postigli dodavanjem mascarpone sira pred kraj kuhanja.

Calzone pizza
(9)
2h

Calzone ili preklopljena pizza hrskava je iz vana, a sočna iznutra. Postupak izrade je sličan kao i kod klasične pizze, tijesto se umijesi i razvalja, a zatim se polovica puni nadjevom te se s drugom polovicom preklopi i dobro se zatvore rubovi. Osim navedenih sastojaka u receptu, u nadjev možete staviti i suhu salamu, tunu, kukuruz ili papriku, izbor je na vama.

Toskanska juha od graha
(8)
30min

Ova ukusna juha samo je jedna od verzija Toskanske juhe, a dobra je i dan nakon što ste je skuhali. Samo je trebate podgrijati.

Ribollita
(8)
1h

Ova gusta juha iz Toscane prava je hrana za tmurne dane. Prepuna je povrća i radi se u bezbroj različitih verzija, ali osnovu čine stari kruh, bijeli grah i jeftino povrće. Ime dolazi od riječi „podgrijati“ jer se obično radila s ostacima minestrone juhe.

Gnudi od svježeg kravljeg sira u umaku od rajčice i bosiljka
(7)
45min

Gnudi su tradicionalno talijansko jelo. Probajte ih po receptu chefa Melkiora Bašića, člana žirija ovogodišnjeg MasterChefa.

Kremasta palenta
(7)
15min

Palenta, pura ili žganci svima je dobro poznato jelo iz djetinjstva. U nastavku saznajte kako pripremiti savršeno kremastu palentu bez grudica. Ključni dio ovog recepta je dodavanje maslaca i sira u već kuhanu palentu.

Nutellamisu
(7)
15min

Tiramisu i Nutella. U ovom slučaju riječi su suvišne pa bi najbolje bilo da i sami isprobate recept i ostanete bez riječi.

Rižoto od cikle s balsamicom i pancetom
(6)
35min

Rižoto je dobro rješenje za ručak ili večeru u tjednu kada vam treba brz i hranjiv obrok. Osim što možete biti kreativni sa sastojcima, potrebno vam je samo 30 minuta za pripremu. Cikla će osim boje, vašem rižotu dati kremoznost i slatkoću koja se odlično slaže uz slanoću pancete i kiselost balsamica.

Alfredo umak
(6)
20min

Bogat i kremast, Alfredo umak jedan je od najpopularnijih umaka. Vrlo se lako i brzo sprema, a možemo reći i da se slaže s bilo kojom namirnicom.

Cannelloni di carne
(5)
2h 35min

Ovaj klasični recept za cannellone s mesnim raguom predstavlja talijansku hranu u svom najboljem izdanju. Kaneloni su punjeni bogatim, sporo kuhanim raguom pa preliveni kremastim bešamel umakom i većom količinom parmezana, a zatim zapečeni dok nisu poprimili lijepu zlatnu boju.

Teleća piccata
(5)
26min

Piccata je izraz za jelo koje uključuje teleće ili pileće meso narezano pa istučeno batom za meso, zatim uvaljano u brašno, ispečeno, pa posluženo u umaku od limunovog soka, maslaca i kapara.

Pesto od rikole
20min

Ovaj pesto od rikole napravljen je od svježih listova rikole, češnjaka, maslinovog ulja, oraha i parmezana. Jak, mesnat okus oraha uravnotežuje trpkost rikole i zajedno čine odličnu kombinaciju.

Njoki s pestom
10min

Za desetak minuta možete pripremiti ovo ukusno jelo. Iako se pinjoli tradicionalno koriste za pripremu pesta od bosiljka možete koristiti i bademe, indijske oraščiće, orahe ili pistacije.

Index kuhinja

Zapišite recept za najjednostavnije i najbrže fritule, a ispast će ih brdo

Zapišite recept za najjednostavnije i najbrže fritule, a ispast će ih brdo

FRITULE su na vrhuncu svoje sezone, a osim na Adventu, u njima možete uživati i kod kuće. Pronašli smo najbrži i najjednostavniji recept koji vrijedi zapisati, a jednostavan je i početnicima u kuhinji.
Kralj Charles i supruga jedan kolač jedu tjednima, a mi ga pravimo za blagdane

Kralj Charles i supruga jedan kolač jedu tjednima, a mi ga pravimo za blagdane

BRITANSKI kralj Charles obožavatelj je jednostavnih, seoskih okusa, pa mu je tako i omiljena slastica jedan takav kolač. Kolač je posebno omiljen u Britaniji, a često se priprema za blagdane.
Isprobali smo što se sinoć kuhalo na Dolcu. Evo dojmova i cijena

Isprobali smo što se sinoć kuhalo na Dolcu. Evo dojmova i cijena

JUČER, 13. prosinca, održan je zadnji blagdanski Place Market na zagrebačkom Dolcu. Cilj ovog gastrodogađanja je oživljavanje gradskih tržnica, a mi smo isprobali jela koja su na licu mjesta pripremali renomirani chefovi i ugostitelji.