Talijanska kuhinja

Talijanska kuhinja je jednostavna, puna lokalnih, svježih namirnica i laganih okusa, a jela ponekad imaju tek tri ili četiri sastojka.

Talijanska kuhinja
Najbolje lazanje na svijetu
(15)
3h 15min

Ovo je recept za najbolje lazanje! Bogati slojevi tijesta, mesa, umaka od rajčice, bijelog umaka i sira tope se u ustima. Može li bolje od ovog?

Panna cotta
(14)
40min

Jednostavna talijanska slastica koja u doslovnom prijevodu znači kuhana krema. Strukturom slična pudingu, kremasta panna cotta je poprilično neutralnog okusa, ali se zato odlično slaže s voćem i voćnim preljevima.

Minestrone
(12)
40min

Osnovne vještine baratanja nožem, sezonsko povrće i veliki lonac - ove tri stvari su vam potrebne za pripremu obilne, bogate i hranjive talijanske juhe. Priprema ove juhe nema točno utvrđene namirnice već se one mijenjaju ovisno o sezoni. Ipak, većina recepata uključuje luk, mrkvu, celer, rajčice i mahunarke, poput graha ili graška.

Pizza iz tave
(12)
2h 10min

Baš poput Dalgona kave i banana kruha, ovako pripremljena pizza postala je popularna za vrijeme lockdowna. Razlog popularnosti ovih kulinarskih hitova leži u njihovoj jednostavnosti, pristupačnosti namirnica, ali i količini sastojaka kojih nema mnogo. Ova se pizza peče kraće od klasične pizze, a sastojke već imate u kuhinji, barem za jednu od ponuđenih opcija, tako da se možete baciti na posao.

Tiramisu od jagoda i kokosa
(12)
30min

Kombinacija mascarpone sira, piškota i kave zasigurno vas odmah asocira na jedan od najpoznatijih deserta – tiramisu. Odlučili smo isprobati drugačiju, proljetnu, verziju s dodatkom jagoda i kokosa.

Mario Caramella: Ragù Alla Bolognese
(12)
4h 5min

Ovaj je recept verzija klasičnog talijanskog umaka od mesa poznatog talijanskog kuhara Maria Caramelle. Umak je gust, savršeno izbalansirane kiselosti, količine dovoljne za naveden broj porcija. Najbolji je kad kratko odstoji poslužen uz svježe tagliatelle.

Stromboli
(11)
2h 25min

Ako vam je dosadila klasična pizza, predlažemo da isprobate recept za rolanu Stromboli pizzu. Tijesto se u ovom slučaju razvaljuje u pravokutnik, te se puni kombinacijom različitih mesnih narezaka, najčešće trajne kobasice (salame), šunke i sira.

Piletina s pestom
(11)
30min

Ovo je jelo siromašno ugljikohidratima, a izuzetno kremasto i bogatog okusa. Piletinu možete zapeći na grill tavi (ili roštilju) ili u pećnici.

Fettuccine s češnjakom i parmezanom
(11)
30min

Donosimo recept za kremastu tjesteninu s češnjakom i parmezanom za koju će vam biti potrebno samo 35 minuta i jedna veća tava.

Klasična marinara
(10)
25min

Domaća marinara neusporedivo je zdravija i ukusnija od najboljih umaka koje možemo naći u supermarketu, a možemo ju napraviti samo od sastojaka koje imamo u smočnici. Umjesto obične tave u kojoj biste napravili umak, koristite wok tavu (ako ju imate) jer voda brže ispari što skraćuje vrijeme pripreme.

Lazanje Bolonjez
(10)
2h 15min

Ukusno začinjena govedina i kremasti bešamel između slojeva nježnih listova tijesta koji upijaju bogati umak nikog ne ostavlja gladnim. Donosimo vam recept za izradu domaćeg tijesta, bolonjez i bešamel umaka.

Calzone pizza
(9)
2h

Calzone ili preklopljena pizza hrskava je iz vana, a sočna iznutra. Postupak izrade je sličan kao i kod klasične pizze, tijesto se umijesi i razvalja, a zatim se polovica puni nadjevom te se s drugom polovicom preklopi i dobro se zatvore rubovi. Osim navedenih sastojaka u receptu, u nadjev možete staviti i suhu salamu, tunu, kukuruz ili papriku, izbor je na vama.

Lasagne bolognese
(9)
1h 45min

Jedno od najdražih jela na svijetu, lasagne bolognese možete pripremiti kod kuće i bit će uz bok onima iz poznatih restorana. Poigrajte se začinima, dodajte još povrća u umak od mesa ili ih pripremite striktno po receptu i sigurno nećete požaliti.

Juneći ragu
(9)
4h 20min

Odvojite par sati vremena kako bi mogli pripremiti ovaj juneći ragu. Dužim kuhanjem mesa ono postaje mekanije i ukusnije. Poslužite uz tjesteninu i salatu po izboru.

Arancini - okruglice od riže
(9)
1h 20min

Pržene okruglice od riže, koje se nazivaju i arancini, idealan su obrok ako nemate ideju što napraviti s ostatkom riže ili rižota. Možete ju začiniti dodacima poput sireva, sezonskog povrća ili mesa. Kuhana riža oblikuje se u okruglice koje se zatim prže u ulju.

Kremasti rižoto s tikvicama
(9)
55min

Ovaj kremasti rižoto od tikvica i limuna ukusno je i jednostavno vegetarijansko jelo. Kremoznost smo postigli dodavanjem mascarpone sira pred kraj kuhanja.

Klasični tiramisu
(9)
35min

Tiramisu je talijanski klasik obožavan i izvan granica Italije, a ovaj će vam se recept svidjeti na prvu jer nema puno sastojaka, a voljet će ga naročito oni koji ne vole sirova jaja u desertima.

Pappa al pomodoro
(8)
25min

Ova je krepka juha tipično toskansko jelo, a zbog svoje izrazite jednostavnosti, pripremiti ju možete bilo koji dan u tjednu. Ovu će juhu obožavati i djeca, a kako biste malo ublažili kiselinu rajčica, slobodno joj dodajte i malo šećera.

Rižoto od butternut tikve
(8)
1h

U kratkom periodu dok je sezona ove tikve šteta je ne napraviti jedan fini, kremasti rižoto, koji će uz slatko kisele note balzamičnog octa dodatno istaknuti ovu prekrasnu jesenju namirnicu. Tikvu bi bilo idealno ispeći prije dodavanja u rižoto, ali ako vam kao i meni nije radila pećnica, nećete puno pogriješiti. :)

Toskanska juha od graha
(8)
30min

Ova ukusna juha samo je jedna od verzija Toskanske juhe, a dobra je i dan nakon što ste je skuhali. Samo je trebate podgrijati.

Index kuhinja

Vidjeli smo da jako volite kuglofe. Nakon hita s narančom evo još jednog

Vidjeli smo da jako volite kuglofe. Nakon hita s narančom evo još jednog

KUGLOFI od svježeg sira, naranče, kakaa ili limuna su taman za ovo doba godine, kad sezonskog voća nema na bacanje.
Ovaj kruh uspjet će svima: Ne mijesi se, a izgleda bolje od onog iz pekare

Ovaj kruh uspjet će svima: Ne mijesi se, a izgleda bolje od onog iz pekare

KRUH koji se ne mijesi nije ništa novo, ali vrijedi ga se sjetiti. Nije zahtjevan za pripremu, jedino što vam treba je strpljenje.
Nikad jednostavnije pizza-rolice: Gotove za čas i svima fine

Nikad jednostavnije pizza-rolice: Gotove za čas i svima fine

PIZZA-ROLICE od lisnatog tijesta punjene šunkom, sirom i pasiranom rajčicom brzo su gotove i super su za druženja navečer, ali i doručak ujutro.