Otopite 50 g maslaca na srednje jakoj vatri, dodajte luk i pržite dok ne omekša, otprilike 4 do 6 minuta. Dodajte naribane tikvice i rižu, pojačajte vatru i uz konstantno miješanje, pirjajte otprilike jednu do dvije minute.
Smanjite vatru, ulijte limunov sok i postepeno dodavajte vrući povrtni temeljac, uz neprestano miješanje dok riža ne upije tekućinu. Postepeno dolijevajte ostatak temeljca, po pola šalice miješajući nakon svakog puta kako bi je riža upila. Kuhajte dok riža ne omekša, ali ostane al dente, oko 15 do 20 minuta.
Umiješajte naribani parmezan i mascarpone sir, te začinite sa sol i paprom po ukusu. Sklonite s vatre, poklopite i ostavite sa strane dok pripremate tikvice.
Na manjoj tavi zagrijte ostatak maslaca i žlicu maslinovog ulja, dodajte tikvice narezane na kockice i pržite 2 do 3 minute,ili dok ne dobiju zlatnu boju i lagano ne omekšaju.
Servirajte rižoto u dublje posude, zatim na svaku dodajte kockice tikvica i prelijte s malo ulja od prženja, pospite pinjolima i poslužite.
(po porciji)