Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. U zdjeli pomiješajte nasjeckani batat s 2 žlice maslinovog ulja, soli, paprom, muškatnim oraščićem i dimljenom paprikom.
Stavite na lim za pečenje i pecite 30 minuta, okrećući svakih 8-10 minuta. Batat izvadite i zgnječite u pire, pomoću miješalice ili gnječilice za krumpir. Stavite sa strane.
Zagrijte temeljac na srednje laganoj vatri. Zagrijte veću posudu na umjerenoj vatri te dodajte preostalo maslinovo ulje i maslac. Dodajte ljutiku s prstohvatom soli, dinstajte 2-3 minute dok ne omekša a zatim dodajte češnjak i dinstajte još 30 sekundi.
Lagano pojačajte vatru, dodajte rižu i miješajte da se obloži. Kuhajte oko 5 minuta, miješajući 2-3 puta dok riža ne postane prozirna i počne se tostirati.
Smanjite vatru i dodajte vino, povremeno miješajući. Kad se većina vina apsorbira, dodajte oko 1/3 toplog temeljca od piletine / povrća. Ponavljajte postupak, neprestano miješajući dok se temeljac ne upije, a zatim dodajte još 1/3.
Ponavljajte dok se ne iskoristi i upije sav temeljac i riža ne skuha. Cijeli postupak trajat će oko 20-25 minuta. Ako je riža previše gusta, zagrijte malo više temeljca.
Nakon što je riža kuhana, smanjite vatru na najnižu i umiješajte oko ¾ pirea od batata. Dobro promiješajte da se upije. Umiješajte parmezan i smeđi maslac miješajući dok se ne sjedini. Po želji dodatno okusite i začinite, ali imajte na umu da ćete na vrh dodati slaninu!
Rižoto poslužite uz dodatnim sir, začinsko bilje biljem, izmrvljenu slaninu. Poslužite odmah!