Kremasti rižoto od gljiva

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Kremasti rižoto od gljiva by Shutterstock Shutterstock
Ovaj kremasti rižoto u talijanskom stilu kuha se polako, ali je vrijedan toga. Odlično se nadopunjuje uz meso s roštilja i jela od piletine.

Sastojci

Broj porcija
6
1,5 lpovrtnog ili pilećeg temeljca
3 žlicemaslinovog ulja
1 kgPortobello gljiva, tanko narezanih
1 kg bijelih šampinjona, tanko narezanih
2ljutike, narezane na kockice ( ili 1 maji luk)
330 griže Arborio
120 mlsuhog bijelog vina
morska sol, po ukusu
svježe mljeveni crni papar, po ukusu
3 žlicesitno nasjeckanog vlasca
4 žlicemaslaca
70 gsvježe naribanog parmezana

Priprema

1 Zagrijte temeljac

U loncu zagrijte temeljac na laganoj vatri.


2 Dinstajte gljive

Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Umiješajte gljive i dinstajte dok ne omekšaju, oko 3 minute. Uklonite gljive i njihovu tekućinu te stavite na stranu.


3 Dodajte rižu

Dodajte 1 žlicu maslinovog ulja u tavu i umiješajte ljutiku. Dinstajte 1 minutu. Dodajte rižu, miješajući da se premaže uljem, oko 2 minute.


Kad riža poprimi blijedu, zlatnu boju, ulijte vino uz neprestano miješanje dok se vino potpuno ne upije. Riži dodajte 120 ml temeljca i miješajte dok se ne upije.


Nastavite dodavati temeljac po 120 ml odjednom, neprestano miješajući, dok se tekućina ne upije i riža ne postane al dente, otprilike 15 do 20 minuta.


4 Umješajte gljive

Maknite s vatre i umiješajte gljive s njihovom tekućinom, maslacem, vlascem i parmezanom. Začinite solju i paprom po ukusu. 


5 Poslužite

Poslužite toplo i uživajte!

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
431 kcal
Proteini
11.3 g
Masnoće
16.6 g
Ugljikohidrati
56.6 g
Kolesterol
29.3 mg
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.