Klasična marinara

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
25min
KompliciranostTežina
Cijena
Klasična marinara by Shutterstock Shutterstock
Domaća marinara neusporedivo je zdravija i ukusnija od najboljih umaka koje možemo naći u supermarketu, a možemo ju napraviti samo od sastojaka koje imamo u smočnici. Umjesto obične tave u kojoj biste napravili umak, koristite wok tavu (ako ju imate) jer voda brže ispari što skraćuje vrijeme pripreme.

Sastojci

Broj porcija
7
800 gpelata iz konzerve
60 mlekstra djevičanskog maslinovog ulja
7 češnjevačešnjaka, nasjeckanih
1sušeni čili ili prstohvat čili pahuljica
1 žličicasoli
1 grančicasvježeg bosiljka

Priprema

1 Usitnite rajčice

Istresite rajčice u veliku posudu i gnječilicom za krumpir ih zgnječite. U slučaju da nemate gnječilicu, vilica će sasvim dobro poslužiti. U konzervu ulijte oko 250 ml vode te protresite kako biste iskoristili sav umak od rajčice te sačuvajte.


2 Zagrijte ulje

U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kada se ulje zagrije, dodajte češnjak. 


3 Dodajte rajčice

Kada češnjak počne cvrčati (pazite da ne zagori) dodajte rajčice i vodu iz konzerve. Dodajte cijelu čili papričicu ili pahuljice čilija i sol te miješajte.


4 Krčkajte

Na površinu stavite grančicu bosiljka, pustite da uvene te pomiješajte s umakom. Krčkajte umak oko 15 minuta dok se ne zgusne, a ulje na površini postane jarko narančasto. Ako koristite origano, kušajte umak nakon 10 minuta krčkanja dodajući još soli ako je potrebno. Bosiljak i papričicu izvadite iz umaka. 

Napomena

Marinaru koristite kao umak za pizzu, bazu za tjestenine u koji po želji dodajte povrće ili meso, kao nadjev za bruskete, njoke od cvjetače, ratatouille, juhu od rajčice ili minestrone.

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
94 kcal
Proteini
1 g
Masnoće
8 g
Ugljikohidrati
6 g
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.