Istresite rajčice u veliku posudu i gnječilicom za krumpir ih zgnječite. U slučaju da nemate gnječilicu, vilica će sasvim dobro poslužiti. U konzervu ulijte oko 250 ml vode te protresite kako biste iskoristili sav umak od rajčice te sačuvajte.
U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kada se ulje zagrije, dodajte češnjak.
Kada češnjak počne cvrčati (pazite da ne zagori) dodajte rajčice i vodu iz konzerve. Dodajte cijelu čili papričicu ili pahuljice čilija i sol te miješajte.
Na površinu stavite grančicu bosiljka, pustite da uvene te pomiješajte s umakom. Krčkajte umak oko 15 minuta dok se ne zgusne, a ulje na površini postane jarko narančasto. Ako koristite origano, kušajte umak nakon 10 minuta krčkanja dodajući još soli ako je potrebno. Bosiljak i papričicu izvadite iz umaka.
(po porciji)