Umaci

Ne kaže se bez veze: "tajna je u umaku". Umaci podižu i najjednostavnija jela, spajaju elemente i čine obroke potpunom.

Umaci
Umak tisuću otoka
(14)
20min

Danas je umak tisuću otoka vjerojatno popularniji kao namaz za sendviče nego kao preljev za salatu.

Špinat na mlijeku
(13)
25min

Možemo reći da se ljudi mogu podijeliti na one koji vole špinat i one koji ga ne vole. Ako pripadate skupini ljudi koji ga ne vole, dajte ovom receptu šansu i promijenit ćete mišljenje - postat ćete pravi ljubitelji špinata. Priprema ovog kremastog špinata je jednostavna i brza, a unatoč tome, dobit ćete zasitno i ukusno jelo. Naš prijedlog je da ga poslužite uz jaje na oko, pire krumpir i meso po izboru.

Super brzi humus
(13)
10min

Za ovaj super brzi humus nije potrebno namakati ni kuhati slanutak. Trebat će vam jedna konzerva slanutka, tahini i začini, te multipraktik kako bi usitnili sve sastojke i dobili namaz.

Domaći Raffaello namaz za palačinke
(11)
15min

Za palačinke odličan.

Jednostavni pileći curry
(9)
40min

Iako za ovo jelo nećete morati izdvojiti malo bogatstvo, ono je sve samo ne „jeftino“. Prožeto je bogatstvom okusa koje dobiva iz začina i kokosovog mlijeka, kremasto je i – zdravo.

Umak za krumpiriće
(8)
1min

Koristite ga i za sendviče, burgere, tortilje.

Tartar umak
(7)
20min

Tartar umak nije teško pripremiti, posebno ako kod kuće imate već gotovu majonezu. Trebat će vam tek par ostalih sastojaka.

Crvena tapenada od pečene paprike
(7)
26min

Paprika je odlična baza za pripremu raznih umaka i namaza stoga vam donosimo recept za pripremu tapenade od pečenih paprika. Poslužiti je možete uz kruh ili krekere.

Hummus
(6)
10min

Brzi hummus.

Alfredo umak
(6)
20min

Bogat i kremast, Alfredo umak jedan je od najpopularnijih umaka. Vrlo se lako i brzo sprema, a možemo reći i da se slaže s bilo kojom namirnicom.

Ocat od crnog vina
(5)
336h 5min

Iako ga možete kupiti u trgovini, domaći vinski ocat ima složeniji okus i jedan je od najjednostavnijih fermentiranih proizvoda koje možete pripremiti od nule.

Pesto od rikole
20min

Ovaj pesto od rikole napravljen je od svježih listova rikole, češnjaka, maslinovog ulja, oraha i parmezana. Jak, mesnat okus oraha uravnotežuje trpkost rikole i zajedno čine odličnu kombinaciju.

Big Mac umak
5min

Ovaj umak napravljen je od jednostavnih sastojaka, a neodoljivo podsjeća na pravi. Savršen je dodatak za bilo koji od vaših omiljenih sendviča ili hamburgera, a možete ga koristi i kao svaki drugi umak.

Jednostavni umak od rajčica
(13)
45min

Za pripremu ukusnog umaka od rajčice trebat će vam samo tri sastojka i, naravno, začini. Potrebno ga je cijelo vrijeme krčkati na laganoj vatri, a iskoristiti ga možete za tjestenine i mesna jela.

Pašteta od čvaraka
(12)
5min

Namaz koji se najčešće priprema od čvaraka, kiselog vrhnja, tvrdo kuhanih jaja, mljevene paprike, soli i papra. Sastojci se blendaju do kremaste teksture, a pašteta je najbolja ohlađena na svježem domaćem kruhu.

Holandez (Hollandaise) umak
(5)
20min

Neki kažu da je bolji od majoneze, a najbolje se slaže s povrćem, jelima od ribe i s jajima.

Humus od boba
(5)
35min

Humus od boba je ukusan namaz koji predstavlja odličnu alternativu tradicionalnom humusu od slanutka.

Tjestenina Amatriciana
(5)
25min

Sugo all'amatriciana tradicionalni je talijanski umak za tjesteninu pripremljen od guancialea, pecorino romano sira i rajčice. Potječe iz grada Amatrice u regiji Lazio i smatra se jednim od najpopularnijih umaka za tjesteninu u talijanskoj kuhinji. Recept je poznat u nekoliko varijanti ovisno, između ostalog, o lokalnoj dostupnosti pojedinih namirnica te ponekad uključuje i luk.

Gremolata
(9)
10min

Gremolata je ukusna mješavina peršina, limunove korice i češnjaka koju je lako napraviti, a Talijani je koriste u juhama, salatama i brojnim drugim jelima, a možete ju mazati i na kruh. Gremolata je standardni sastojak tradicionalnog recepta za ossobuco alla milanese.

Index kuhinja

Pitali smo vas što mislite o pretjeranoj cijeni kukuruza: "Kunu su pretvorili u euro"

Pitali smo vas što mislite o pretjeranoj cijeni kukuruza: "Kunu su pretvorili u euro"

PRIJE PAR dana pisali smo da je prvi ovogodišnji kukuruz stigao na tržnice. I dok je cijena jednog klipa kukuruza na zagrebačkom Dolcu između 50 centi i 1 eura, u drugim hrvatskim gradovima nešto je drugačija situacija, a na šibenskoj tržnici cijena prvog ovogodišnjeg kukuruza čak je dvostruko viša od ove u Zagrebu - klip košta čak 2 eura.
Pronašli smo odličan trik za guljenje breskvi, ne može jednostavnije od ovog

Pronašli smo odličan trik za guljenje breskvi, ne može jednostavnije od ovog

SEZONA JE breskvi koje su osvježavajuće i sočne kada ih jedemo sirove, a poseban okus imaju i kada od njih radimo kolače. Od njih možete napraviti zaista svašta, no najgori dio je upravo guljenje. Ipak, sada smo pronašli prejednostavan trik uz koji ćete idući put bez problema oguliti breskve.
Ove se subote u Slavoniji ispeklo 1200 šarana na rašljama i skuhalo 200 litara fiša

Ove se subote u Slavoniji ispeklo 1200 šarana na rašljama i skuhalo 200 litara fiša

TRADICIONALNA Fišijada u Sibinju nedaleko od Slavonskog Broda održana je ove subote, 13. srpnja, u sibinjskom parku, a okupila je nekoliko tisuća posjetitelja iz svih krajeva Slavonije.