Ne kaže se bez veze: "tajna je u umaku". Umaci podižu i najjednostavnija jela, spajaju elemente i čine obroke potpunom.
Danas je umak tisuću otoka vjerojatno popularniji kao namaz za sendviče nego kao preljev za salatu.
Možemo reći da se ljudi mogu podijeliti na one koji vole špinat i one koji ga ne vole. Ako pripadate skupini ljudi koji ga ne vole, dajte ovom receptu šansu i promijenit ćete mišljenje - postat ćete pravi ljubitelji špinata. Priprema ovog kremastog špinata je jednostavna i brza, a unatoč tome, dobit ćete zasitno i ukusno jelo. Naš prijedlog je da ga poslužite uz jaje na oko, pire krumpir i meso po izboru.
Za ovaj super brzi humus nije potrebno namakati ni kuhati slanutak. Trebat će vam jedna konzerva slanutka, tahini i začini, te multipraktik kako bi usitnili sve sastojke i dobili namaz.
Domaća marinara neusporedivo je zdravija i ukusnija od najboljih umaka koje možemo naći u supermarketu, a možemo ju napraviti samo od sastojaka koje imamo u smočnici. Umjesto obične tave u kojoj biste napravili umak, koristite wok tavu (ako ju imate) jer voda brže ispari što skraćuje vrijeme pripreme.
Iako za ovo jelo nećete morati izdvojiti malo bogatstvo, ono je sve samo ne „jeftino“. Prožeto je bogatstvom okusa koje dobiva iz začina i kokosovog mlijeka, kremasto je i – zdravo.
Paprika je odlična baza za pripremu raznih umaka i namaza stoga vam donosimo recept za pripremu tapenade od pečenih paprika. Poslužiti je možete uz kruh ili krekere.
Tartar umak nije teško pripremiti, posebno ako kod kuće imate već gotovu majonezu. Trebat će vam tek par ostalih sastojaka.
Bogat i kremast, Alfredo umak jedan je od najpopularnijih umaka. Vrlo se lako i brzo sprema, a možemo reći i da se slaže s bilo kojom namirnicom.
Ovaj umak napravljen je od jednostavnih sastojaka, a neodoljivo podsjeća na pravi. Savršen je dodatak za bilo koji od vaših omiljenih sendviča ili hamburgera, a možete ga koristi i kao svaki drugi umak.
Ovaj pesto od rikole napravljen je od svježih listova rikole, češnjaka, maslinovog ulja, oraha i parmezana. Jak, mesnat okus oraha uravnotežuje trpkost rikole i zajedno čine odličnu kombinaciju.
Za pripremu ukusnog umaka od rajčice trebat će vam samo tri sastojka i, naravno, začini. Potrebno ga je cijelo vrijeme krčkati na laganoj vatri, a iskoristiti ga možete za tjestenine i mesna jela.
Namaz koji se najčešće priprema od čvaraka, kiselog vrhnja, tvrdo kuhanih jaja, mljevene paprike, soli i papra. Sastojci se blendaju do kremaste teksture, a pašteta je najbolja ohlađena na svježem domaćem kruhu.
Neki kažu da je bolji od majoneze, a najbolje se slaže s povrćem, jelima od ribe i s jajima.
Karamelizirani mladi luk s jogurtom i avokadom daje ovaj savršeni umak koji nas, teksturom i okusom, podsjeća na nešto između guacamolea i umaka od luka.
Savršeno kremast domaći preljev za salatu koji možete koristiti za još mnogo toga.
Ovaj intenzivan umak od kikirikija i hrena idealan je za one odvažne. Paše uz hrskavo povrće, krekere i mesne ražnjiće. Recept je iz časopisa Svijet iz 1990. godine.