Holandez (Hollandaise) umak

Vrijeme pripremePriprema
5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
20min
KompliciranostTežina
Cijena
Holandez (Hollandaise) umak by Shutterstock Shutterstock

Neki kažu da je bolji od majoneze, a najbolje se slaže s povrćem, jelima od ribe i s jajima.



Sastojci

Broj porcija
4
150 gmaslaca
2žumanjka
1 žlicabijelog vinskog octa

Priprema

1Zavrijte vodu

Veći lonac napunite vodom i pustite je da zavrije, zatim smanjite temperaturu na minimum. Na lonac stavite zdjelu koja podnosi temperaturu.


2Otopite maslac

Otopite maslac na laganoj vatri, zatim ga uklonite s vatre.


3Stavite žumanjke u posudu

Stavite žumanjke u zdjelu koja se nalazi iznad vode. Važno je da lonac i dalje bude na najmanjoj mogućoj vatri te da ne dodire zdjelu u kojoj su žumanjci.


4Dodajte ocat

Neprestano lagano miješajući žumanjcima dodajte ocat.


5Dodajte maslac

U smjesu žumanjka i octa, i dalje miješajući polako ulijevajte otopljeni maslac. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine u kremasti umak.


6Začinite

Začinite soli, paprom i limunovim sokom po ukusu.




Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.