Tahini umak Yotama Ottolenghija

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
10min
KompliciranostTežina
Cijena
Tahini umak Yotama Ottolenghija by Unsplash Unsplash

Tahini je bliskoistočni umak koji se priprema od prženog mljevenog i oljuštenog sezama. Poslužuje se sam (kao umak) ili kao glavni sastojak humusa, baba ghanousha i halve. Yotam Ottolenghi je slavni kuhar koji ovaj jednostavni namaz voli pretvoriti u svestrani baršunasti umak koji se može preliti preko pečenog mesa, povrća i sendviča ili umiješati u preljev za salatu.

Sastojci

Broj porcija
6
60 gtahini paste
1 žlica + 1½ žličicesvježe iscijeđenog soka od limuna
1 režanjčešnjaka, zgnječenog
1 prstohvatsoli
3 žlice + 1½ žličicevode

Priprema

1Sjedinite sastojke

Pomiješajte sve sastojke osim vode u posudi i sjedinite pomoću pjenjače.


2Dodajte vodu

Polako dodajte vodu uz stalno mućenje, dok smjesa ne postane glatka. Kušajte i po potrebi prilagodite začine.


3Poslužite

Tahini umak ostavite na sobnoj temperaturi ako ga uskoro koristite ili ga u zatvorenoj posudi pohranite u hladnjak, ako ga pripremate unaprijed. Domaći tahini umak u hladnjaku možete čuvati do 5 dana.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.