Filipinski kečap od banane

Vrijeme pripremePriprema
5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Filipinski kečap od banane by Unsplash Unsplash

Kečap ili umak od banane je popularan filipinski umak koji se priprema od banana, šećera, octa i raznih začina. Njegova prirodna boja je smeđe-žuta, ali se često boji u crveno kako bi podsjećao na kečap od rajčice. Kečap od banane je prvi put proizveden na Filipinima tijekom Drugog svjetskog rata zbog nestašice rajčica, ali visoke proizvodnje banana.

Sastojci

Broj porcija
8
2banane
40 gluka, sitno nasjeckanog
2 češnjačešnjaka, protisnutog
65 gsmeđeg šećera
1 žličicasoli
¼ žličiceklinčića
1 žličicaslatke mljevene paprike
1 žličicakajenskog papra
240 mlalkoholnog octa
80 gdvostrukog koncentrata rajčice

Priprema

1Usitnite sastojke

U blender ili procesor hrane dodajte banane, luk, češnjak, smeđi šećer, sol, klinčiće, mljevenu papriku i kajenski papar.


Dodajte malo vode ako je potrebno i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.


2Kuhajte umak

Ulijte izmiksani umak u lonac. Umiješajte koncetrat rajčice i ocat.


Stavite lonac na srednje jaku temperaturu. Dovedite do vrenja i kuhajte 10 – 15 minuta. Ako se umak prebrzo zgusne, dodajte malo vode.


3Procijedite kroz cjedilo

Pripremite cjedilo iznad čiste zdjele. Procijedite umak, kako bi dobili glatku teksturu.


4Ohladite

Prije posluživanja ohladite. Umak je najbolji dan nakon što je napravljen.


Domaći kečap od banane treba čuvati u dobro zatvorenoj posudi u kojoj može stajati mjesec dana na sobnoj temperaturi ili duže ako ga čuvate u hladnjaku.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.