Bolognese od gljiva

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Bolognese od gljiva by Shutterstock Shutterstock

Probajte malo drukčiji bolognese, u vegetarijanskoj varijanti s puno gljiva i povrća!

Sastojci

Broj porcija
6
500 gtjestenine
2 žlicemaslinovog ulja
1mrkva
4 režnjačešnjaka
160 mlcrnog vina
400 mlpovrtnog temeljca
430 mlpasirane rajčice
1lovorov list
450 gšampinjona ili miješanih gljiva
1 žlicasušenih talijanskih začina
parmezan za posipanje
sol, papar

Priprema

1Skuhajte tjesteninu

U kipućoj slanoj vodi skuhajte tjesteninu ''al dente''.


2Nasjeckajte povrće

Sitno narežite luk, češnjak, mrkvu i celer.


3Dinstajte povrće i gljive

U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk, mrkvu i celer. Dinstajte dok ne omekša, otprilike 8 minuta, uz povremeno miješanje.


Dodajte gljive (možete koristiti šampinjone, vrganje i/ili shiitake) i češnjak. Nastavite dinstati dok gljive ne dobiju boju, otprilike 5 minuta.


4Dodajte vino

Ulijte vino. Promiješajte. Zagrijte do vrenja i pustite da se krčka nekoliko minuta, dok se vino ne reducira.


5Dodajte ostale sastojke

Dodajte temeljac, pasiranu rajčicu, lovorov list, sušene talijanske začine, sol i papar.


Promiješajte pa zagrijte do vrenja. Kuhajte još otprilike 10 minuta bez poklopca. Umak se treba malo reducirati. Probajte pa po potrebi dodajte još malo začina.


6Pomiješajte i dodajte parmezan

Skuhanu tjesteninu ocijedite i pomiješajte s umakom. Pospite ribanim parmezanom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.