U kipućoj slanoj vodi skuhajte tjesteninu ''al dente''.
Sitno narežite luk, češnjak, mrkvu i celer.
U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk, mrkvu i celer. Dinstajte dok ne omekša, otprilike 8 minuta, uz povremeno miješanje.
Dodajte gljive (možete koristiti šampinjone, vrganje i/ili shiitake) i češnjak. Nastavite dinstati dok gljive ne dobiju boju, otprilike 5 minuta.
Ulijte vino. Promiješajte. Zagrijte do vrenja i pustite da se krčka nekoliko minuta, dok se vino ne reducira.
Dodajte temeljac, pasiranu rajčicu, lovorov list, sušene talijanske začine, sol i papar.
Promiješajte pa zagrijte do vrenja. Kuhajte još otprilike 10 minuta bez poklopca. Umak se treba malo reducirati. Probajte pa po potrebi dodajte još malo začina.
Skuhanu tjesteninu ocijedite i pomiješajte s umakom. Pospite ribanim parmezanom.